Ca sa te incurajam si mai tare sa iti pregatesti singur ricotta acasa, trebuie sa iti spunem ca din cele 30 de minute necesare nu va trebui sa muncesti prea mult. Laptele si zeama de lamaie fac toata treaba singure. E adevarat ca daca iti doresti o ricotta mai tare si mai uscata va fi nevoie de o jumatate de ora in plus.

Este indicat sa folosesti lapte gras (peste 2% grasime), nu UHT si nu desgresat, pentru a obtine o branza cremoasa. Partea cea mai interesanta atunci cand o pregatesti acasa este ca poti sa o faci mai uscata sau mai apoasa, in functie de cat de mult o lasi la scurs. Asa iti poti pregati ricotta cu textura perfecta pentru pizza, paste, salate sau deserturi.

In plus, iti poti pregati exact cantitatea de care ai nevoie si vei ramane si cu zerul pe care il poti folosi in loc de apa in aluatul de paine sau pizza.

Ingrediente (rezulta in jur de 450g ricotta):

  • 1.9 litri lapte
  • 80ml zeama lamaie (de la 2 lamai medii) sau 80ml otet de vin alb
  • 1 lingurita sare

Echipamente:

  • o oala mare
  • temometru
  • panza pentru strecurat
  • strecuratoare
  • boluri, linguri

Inclazeste laptele pana la 93C, monitorizand permanent temperatura cu un termometru. Laptele nu trebuie sa fiarba, ci sa fie bine incalzit. Ia laptele de pe foc si toarna sucul de lamaie (otetul) si sarea. Amesteca.

Lasa oala cu lapte fara sa o misti timp de 10 minute. Vei observa ca laptele s-a “branzit”, adica s-au separat cocoloase mici de branza de zerul galbui. Verifica cu o lingura daca tot laptele este asa sau e doar la suprafata. Daca mai e nevoie, adauga 1-2 linguri zeama de lamaie si mai asteapta cateva minute.

Aseaza strecuratoarea peste un bol, iar peste ea aseaza panza de strecurat. Rastoarna bucatile de branza din oala si lasa sa se scurga bine tot zerul. Acest proces poate dura intre 10 si 60 de minute in fuctie de cat de uscata vrei sa fie ricotta.

O poti folosi imediat sau poti pune intr-un recipient care se inchide etans, timp de 1 saptamana, in frigider.

Sursa reteta: The Kitchn