Exista o gluma care spune ca daca nu ai caramelizat bananele in sare la cel putin o ocazie speciala, nu te-ai straduit suficient de mult. Sa fim realisti, chiar si cei mai mari bucatari din lume fac gafe in bucatarie, ceea ce inseamna ca e normal sa te poticnesti si sa dai gres. La fel ca oricare alta situatie cu final nefericit insa, si in bucatarie poti invata din greseli. Asa ca iti aratam o lista cu 7 dintre cele mai comune greseli pe care avem tendinta sa le facem atunci cand gatim.

1. Nu citim cu atentie reteta inainte de a incepe sa gatim

Rezultatul: Aromele nu se imbina cum trebuie sau uitam complet sa adaugam anumite ingrediente. Chiar si cele mai bune retete pot sa omita anumite informatii esentiale in partea de inceput, asa ca fa-ti putin timp pentru a parcurge toate datele inainte de a te apuca propriu-zis de treaba.

Un bucatar intelept abordeaza critic atat ingredientele, cat si modul de preparare, pentru ca mai apoi sa inceapa sa creeze. Organizeaza-te, aranjeaza-ti ingredientele pe masa din timp si nu-ti pierde concentrarea.

2. Cantarim cu superficialitate ingredientele

Rezultatul: Preparate uscate, arse, care nu cresc sau care nu se leaga. De cate ori nu ai luat recipientul cu faina si ai inceput sa presari, din ochi, cantitatea pe care ai citit-o in reteta? Poate ca pare mai practic si mai rapid, insa anumite retete nu permit lejeritate in ceea ce priveste masuratoarea si combinarea chimica a ingredientelor.

Pentru o reteta de succes, “iroseste” putin timp si cantareste alimentele cu seriozitate.

3. Nu stim “chichitele” cuptorului

Rezultatul: Preparatele se coc prea repede, prea incet, prea tare, sau raman crude. In mod normal, orice cuptor setat sa coaca la 350 de grade va trebui sa respecte temperatura, insa cea mai mare parte a acestor aparate isi schimba “comportamentul” pe masura ce trece timpul.

De aceea, un termometru special ar putea fi accesoriul ideal pentru a rezolva astfel de probleme. Mai mult , pentru a evita ca preparatele sa se arda, fa testul cu paine. Seteaza temperatura cuptorului la 350 de grade si aseaza pe o tava felii de paine. Introdu-le in cuptor timp de cateva minute si vezi daca sau unde se ard, pentru a identifica “punctele fierbinti” ale aparatului.

4. Nu incingem tigaia inainte de a pregati alimentele

Rezultatul: Mancarea se lipeste, se arde si nu are nicio culoare. O tigaie bine incinsa face ca procesul de preparare a mancarii sa fie mai usor si mai practic. Pentru a cali ingredientele asa cum trebuie sau pentru a forma acea crusta savuroasa in cazul carnurilor, tigaia trebuie sa fie incalzita bine in prealabil. Bucatarii profesionisti glumesc chiar si ii sfatuiesc pe cei pasionati sa aprinda focul, sa plaseze tigaia deasupra ochiului, sa se departeze, iar cand simt ca e momentul sa dea telefon la pompieri, atunci sa adauge alimentele.

5. Aglomeram tigaia

Rezultatul: Mancare pregatita pe jumatate, care nu are loc sa respire. Pe masura ce se gateste, mancarea isi lasa un suc propriu extrem de savuros. Nu ingradi acest mod natural al alimentelor de a se transforma in cele mai delicioase preparate pe care le-ai facut vreodata. Ofera-le spatiu, chiar daca simti ca timpul te preseaza si ai o multime de carne de prajit pentru intreaga familie.

Foloseste doua tigai daca vrei mai multa eficienta, insa nu ingramadi toate alimentele intr-un spatiu redus.

6. Intoarcem mancarea de pe-o parte pe alta sau o amestecam prea des

Rezultatul: Mancare necoapta, gatita insuficient, care isi pierde savoarea. Una dintre cele mai importante lectii pe care trebuie sa le invatam este sa lasam mancarea in pace. E atat de tentant sa rotim, rasucim, intoarcem, rostogolim… stim asta. Carnea nu-si va forma, insa, acea crusta crocanta daca nu o lasam sa se pregateasca in voie. Legumele isi vor pierde savoarea originala.

Pentru a vedea care este momentul oportun de a intoarce alimentele, acestea trebuie testate cu o spatula. Daca se desprind usor de pe fundul tigaii, inseamna ca poti trece la partea cealalta fara probleme.

7. Nu gustam pe masura ce gatim

Rezultatul: Aromele si texturile nu se leaga atat de bine pe cat ar putea, daca le-am tine putin sub control. Pentru cea mai mare parte a bucatarilor, degustarea devine un soi de automatism. Desigur, vrei sa demonstrezi ca poti nimeri combinatiile perfecte fara sa gusti totul inainte, insa riscul de a gresi creste daca nu testezi savoarea mancarii in prealabil.

De cele mai multe ori, retetele ofera valori orientative pentru condimente, ceea ce inseamna ca doar tu ai puterea da e pune “sarea si piperul” preparatelor.

Am omis ceva? Asteptam si povestile tale despre experimente culinare cu final nefericit.