Echipa Foodstory a decis ca e innebunita dupa placinte. Si ne plac atat de tare incat suntem gata sa incercam nu numai placinte dulci de sezon, cu mere, pere sau dovleac, dar si placinte care pot fi servite ca fel principal la masa.
De data asta ne-am gandit ca ne-ar placea sa avem o friptura si o garnitura din legume in aceeasi farfurie, ascunse sub o crusta crocanta de aluat. Asa am ales reteta unei blogarite asitice aflat in spatele site-ului Roti n Rice. Placinta cu pui, cartofi si praz propusa de ea ne-a facut cu ochiul.
Ne-a placut ca nu trebuie sa framantam aluat, ci putem sa folosim foi de placinta congelate si ca putem imparti placinta inainte sa o punem la cuptor in vase mai mici in functie de cate portii dorim sa obtinem.
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 3 linguri unt
- 500g piept de pui dezosat fara piele, taiat in cubulete
- 2 fire de praz feliate (in jur de 200g)
- 3 linguri faina
- 400ml lapte
- 1 lingura mustar Dijon
- ½ lingurita salvie tocata
- 450g cartofi albi, curatati si taiati cubulete
- sare si piper
- 1 foaie (250g) aluat de placinta/ foi de placinta
- 1 ou batut cu 1 lingurita apa sau lapte
Caleste bucatile de piept de pui in untul topit intr-o tigaie larga, timp de 5 minunte, la foc mediu. Adauga prazul feliat si mai gateste inca 3 minute. Pune faina si gateste 1 minut amestecand continuu. Apoi toarna incet laptele si lasa sa fiarba impreuna pana cand da in clocot.
Pune mustarul, salvia, cartofii si condimenteaza cu sare si piper. Lasa focul mic si acopera cu un capac. Trebuie sa fiarba impreuna cu puiul timp de 8-10 minute, pana cand cartofii incep sa se inmoaie usor.
Acum, fie imparti totul in 4 vase mici, fie pui totul intr-un vas mare si acoperi cu foaie de placinta apasand marginile ca sa sigilezi bine compozitia.
Unge cu ou batut cu putin lapte si baga totul in cuptorul preincalzit la 220C, timp de 23-25 de minute.
Verdict: Am folosit urmatoarele trucuri ca sa nu avem surprize in final. Cartofii i-am fiert 8 minute in apa cu putina sare si i-am adaugat fierti in amestecul cu pui.
Am pus 1 foaie de placinta unsa cu unt si la baza vasului de copt. Fiecare foaie de placinta trebuie unsa cu unt, asa ca in total iti trebuie in jur de 40-50g unt topit cu care sa ungi foile. Daca folosesti aluat de placinta nu e nevoie de unt.
Am acoperit pentru 10-15 minute vasul cu placinta cu o folie de aluminiu, altfel foile de deasupra se rumeneau si se ardeau inainte sa fie gata.
Gustul si aromele din placinta sunt minunate. O recomandam cu un sos cu parmezan sau gorgonzola.