Putini mai au timp de gatit in tihna in ziua de azi, iar dintre cei care se straduiesc sa gateasca din cand in cand, multi incearca sa termine cat mai iute totul. Rezultatul? Ingrediente gresite, fripturi nepatrunse, prajituri turtite sau sosuri fara gust. Uite ce te da de gol ca esti un bucatar grabit.
Cumperi fara sa te uiti
Cei mai multi ne facem cumparaturile in graba, dupa o zi lunga la serviciu sau in week-end printre alte obligatii de familie. Rezultatul? Te vei trezi abia acasa ca ai cumparat ce ti-a cazut in mana si in loc de sos Hoisin ai un sos cu prune, sau in loc de curcan ai luat carne de pui. Ce poti sa faci ca sa dregi reteta? Nu intra in panica si apeleaza la trucuri. Un sos Hoisin se poate face din sos de soia, sos de prune, faina, condimente si miere.
Incingi tigaia la foc mare in speranta ca vei praji mai repede
Cand esti grabit sa pregatesti repede o bucata de ton in tigaie sau sa rumenesti o friptura, tendinta e sa cresti intensitatea focului in speranta ca in 2-3 minute vei putea sa pui, deja, carnea in tigaia incinsa. Bucatarul Michelle M. Warner, de la scoala Brooklyn Kitchen e, insa, de alta parere. Flacara mare nu va incalzi tigaia in centru, ci doar pe margini asa ca iti poate strica friptura si, de ce nu, si tigaia. In schimb, poti sa lasi tigaia pe foc mic sau mediu chiar si 20 de minute (daca e de fonta) si intre timp sa tai si sa condimentezi carnea. Pana cand termini cu pregatirile, tigaia va fi incinsa.
Deschizi usa cuptorului prea des
Daca nu ai auzit pana acum, iti spunem noi. Cand deschizi usa la cuptor, temperatura interioara scade cu 3 grade Celsius si trebuie cam 10 minute dupa ce ai inchis usa la loc sa revina la temperatura initiala. Asa ca friptura ta de pui va avea nevoie de inca 20 de minute in plus ca sa fie gata, iar un blat pufos pentru tort se va dezumfla rapid. Concluzia? Chiar daca esti grabit si vrei sa vezi daca mancarea e gata, mai bine te abtii daca vrei sa ai rezultate bune si sa temini la timp. Daca esti atat de curios, schimba-ti cuptorul cu unul care are lumina interioara astfel incat sa poti vedea friptura fara sa deschizi usa.
Adaugi sare numai la final
De obicei propozitia “adauga sare si piper dupa gust” o gasesti scrisa la finalul retetelor. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa asezonezi mancarea si in timp ce se gateste. Cand esti grabit, uiti, insa, aceste detalii foarte importante. Pentru ca un praf de sare adaugat din cand in cand alaturi de alte condimente mentionate in reteta te va ajuta sa nu mai adaugi deloc sare la final si sa ai o mancare mai gustoasa. Singurele exceptii de la regula sunt retetele care includ capere sau alte produse deja sarate, nu va mai fi nevoie de sare decat pentru gustul final.