Bucatarul casei
Asta nu se traduce neaparat prin calitati si tehnici excelente, ci mai degraba prin faptul ca tu te ocupi de mesele intregii familii, macar in 5 din cele 7 zile ale saptamanii. Ai un repertoriu vast de retete pe care le incerci, dar care presupun multe semipreparate si amestecuri gata de combinat in oale.
Te recunosti daca cele mai importante obiecte pe care le ai in bucatarie sunt desfacatorul de conserve si cuptorul cu microunde si daca atunci cand intarzii cu masa mai mult de 20 de minute provoci o reactie in lant de plans si tipete.
Poti fi un mai bun daca din cand in cand folosesti supa concentrata de pui in loc de apa pentru baza preparatelor si daca in loc sa te folosesti cu conserve cu mancare gata preparata, gatesti din weekend mai multe portii pe care sa le poti reincalzi seara in timpul saptamanii.
Vrajitorul condimentelor
Pentru tine nu exista mancare fara un strop de culoare si gust adaugat de mirodenii exotice si mix-uri de condimente si ierburi aromatice aduse din toate colturile lumii.
Te recunosti daca poti numi cel putin 3 mirodenii exotice diferite, daca ai investi si ultimul banut in arome despre care doar ai citit si daca in bucatarie condimentele si mirodeniile ocupa un loc special, etichetate si aliniate.
Poti fi mai bun daca inveti sa le pretuiesti la adevarata lor valoare, daca nu le tii doar de dragul de a te lauda cu ele, daca inveti sa le folosesti in preparatele potivite.
Bucatarul creativ
Bucataria e locul in care simti ca iti poti exprima cel mai bine creativitatea si ideile, unde nu simti ca ai limite si restrictii, asa ca alegi sa combini tehnici, ingrediente si retete care ti se par excentrice si fanteziste. Uneori iti reusesc feluri de mancare spectaculoase, alteori sunt bune de aruncat la gunoi.
Te recunosti daca te simti inspirat sa gatesti numai in conditii extreme: la foc de tabara, cand ramai fara gaz sau electricitate. Te recunoasti daca nu respecti retetele de la cap la coada pentru ca te plictisesc.
Poti fi mai bun daca inveti cateva tehnici esentiale si inveti sa te bazezi pe ele si cateva trucuri de gust care sa te ajute in orice imprejurare. Cumpara-ti ingredinetente de calitate in numar mic si invata mai intai sa jongelzi cu ele.
Bucatarul perfectionist
Pentru tine nu e suficient sa pui pe masa un fel de mancare bun. Trebuie sa fii sigur ca este perfect si nu te lasi pana nu ii stii toate secretele si nu il pregatesti minutios. Chiar daca asta inseamna sa investesti in carti de bucate scumpe, in ingrediente rare si sa petreci ore intregi pentru a pregati doar un fel de mancare.
Te recunosti daca crezi ca retetele lui Gordon Ramsay sau Yottam Ottolenghi sunt mult prea simple, daca esti atat de rabdator incat sa blansezi conopida bucata cu bucata si daca ti-ai investi toti banii in echipemnete de bucatarie profesionale, folosite in general in restaurante.
Poti fi mai bun daca inveti sa lasi si creativitatea sa isi faca putin loc in perfectiune. Daca aduci si ceva din propriile placeri si gusturi in felurile de mancare pe care le gatesti.
Bucatarul de weekend
Primul lucru la care te gandesti luni dimineata este la ceea ce vei gati si testa in bucatarie la sfarsit de saptamana. De obicei, trebuie sa fie ceva extrem de complicat si cu o multime de pasi de urmat.
Te recunosti daca iti pui ceasul sa sune la 3 dimineata doar pentru ca trebuie sa framanti de doua ori un aluat si sa il pui din nou la dospit sau daca ai camara si dulapurile pline de ingrediente, de teama sa nu ramai fara ele atunci cand ai mai a mare nevoie.
Poti fi mai bun daca incerci sa gatesti si lucruri mai putin complicate si iti propui proiecte putin mai mici, din care sa rezulte o mancare delicioasa si in timpul saptamanii.
Pasionatul de gratare
Crezi ca bucataria e pentru altii, nu pentru tine. In schimb, te bucuri daca poti fi sub cerul liber cu un foc de lemne, cativa carbuni, un gratar incins si niste bucati de carne.
Te recunosti daca detii cel putin doua seturi complete cu ustensile pentru gratar, daca ai si un gratar cu gaz si unul cu lemne, daca nici la 0 grade Celsius nu renunti la o friptura pe gratar.
Poti fi mai bun daca dincolo de pasiunea de a perpeli carnuri pe gratar inveti sa le pregatesti si inainte in marinade si sosuri delicioasae, daca inveti sa afumi alimente pe gratarul pe care il iubesti atat de mult sau daca pui pe langa carnuri si cateva legume bune sa se coaca sub caldura focului.