Punem pariu ca jumatete din povestile de mai jos le stii si tu si le-ai pus in aplicare pana acum Nu-i nimic! Si noi am facut asta, dar ne-am documentat si vrem sa doboram miturile.
Sarea face apa sa fiarba mai repede
Nu se pune sare in apa ca sa o faci sa fiarba mai repde, ci ca sa dai gust mancarurilor. Sarea ridica temperatura apei de la 100C la 106C ceea ce face sa ii ia mai mult timp ca sa ajunga la timpul de fierbere, insa cantitatea de sare pe care o folosesti in mod normal la mancare nu are prea mare importanta. Totusi, sarea face apa mai fierbinte ceea ce inseamna ca mancarea se gateste mai repede.
Carnea de pe gratar se intoarce numai o data
Daca vrei burgeri buni pe gratar nu trebuie sa ii intorci prea des. Asa spune mitul, dar noi te provocam sa incerci sa vezi diferenta. Incearca un burger intors numai o data in timpul coacerii si un altul pe care sa il perpelesti la fiecare 15 secunde (cam de 4 ori pe minut). Ai sa observi ca cel de-al doilea este mai bine rumenit si mai bine patruns in comparatie cu primul si se gateste si mult mai repede.
Legumele fierte isi pierd toti nutrientii
E adevarat ca legumele fierte nu au nici acelasi gust si nici aceeasi textura celor pregatite la aburi, dar asta nu inseama ca isi pierd toti nutrienii, fibrele si mineralele. Vitaminele, insa, pentru ca sunt solubile in apa, ar putea sa fie injumatatite prin procesul de fierbere.
Alcoolul nu dispare prin fierbere
Ei bine, depinde cat de mult tii mancarea pe foc! Daca ai de gand sa faci un sos pe care sa il tii pe foc mai mult de o jumatate de ora sau folosesti alcool pentru o prajitura si o tii la cuptor aproape o ora, atunci s-ar putea sa nu ii mai simti aroma la final. Totusi, daca nu tii mancarea mai mult de 20 de minute la foc mic, inabusit, atunci sunt sanse ca 50% din alcool sa se regaseasca in mancare.
Cipercile nu trebuie spalate
Poti sa le clatesti sub un jet de apa rece, dar nu e nevoie sa le tii la inmuiat in apa prea mult. Motivul? Ciupercile sunt poroase si absorb apa.
Daca fierbi fasolea cu sare, se va intari
E un mit care pare sa aiba origini antice. Din fericire nu e adevarat, asa ca nu trebuie sa mai faci manacare fara sare ca sa respecti regula. Mai mult cei de la Seriuos Eats sustin ca au facut chiar si experimentul, iar in urma lui au observat ca fasolea fiarta cu sare este mai cremoasa, mai aromata si nici nu a explodat bob cu bob in timpul fierberii.
Daca adaugi ulei in apa pentru paste, nu se mai lipesc
Daca te astepti la asta, nu se va intampla asa. Cel mult nu iti va lasa apa sa dea in foc dupa ce adaugi pastele. In schimb, va face pastele mai alunecoase, astfel incat sosul abia daca se va apropia de ele. Ceea ce nu va spori succesul felului tau de mancare.
Daca prajesti alimente la temperaturi mari, mancarea nu absoarbe uleiul
E unul dintre miturile cele mai cunoscute si printre bucatarii amatori si printre unii dintre cei profesionisti. Explicatia cea mai plauzibila pentru aceasta afirmatie este faptul ca atunci cand pui mancarea in ulei incins, presiunea apei care se evaporeaza instantaneu previne patrunderea uleiului in aliment. Dar, cea mai mare parte din ulei se absoarbe nu in timpul prajirii, ci dupa ce scoti cartofii din tigaie. Singura parte buna este ca in acest fel alimentele raman crocante.