Exista preparate iuti, condimentate si calde, dar si peste crud si rece in Sushi si Sashimi. Ca si in alte tari asiatice, orezul este in Japonia un aliment de baza. Unic in Japonia este modul artistic de prezentare a orezului. Cunoscute sunt Sushi, Maki si Sashimi. O deosebire importanta fata de alte bucatarii este faptul ca in cea japoneza nu se foloseste mai deloc ulei sau condimente. Bucataria japoneza pune accent pe gustul propriu al produselor proaspete.

Cu ajutorul orezului Sushi Shan’shi se poate gati sushi foarte simplu si acasa. Orezul pentru sushi este un orez cu bob scurt, mai lipicios si mai umed in comparatie cu orezul cu bob simplu cu bob lung. Pasta Wasabi Shan’shi (pasta foarte iute din hrean japonez) specifica in Japonia se poate servi la Sushi, Maki si Sashimi. Se poate folosi ca pasta de condimentat si la preparate cu peste (somon sau ton la gratar). Confera un gust picant si salatelor cu fructe de mare sau fripturilor.


Incearca si o reteta traditionala japoneza: Avocado Maki

  • Timp de pregatire:  30 minute
  • Timp de gatire:  20 minute

Ingrediente Shan’shi:

  • 75g orez Sushi Shan’shi
  • 2 linguri de otet de orez Shan’shi
  • 1 lingurita de pasta wasabi Shan’shi

Alte ingrediente: 

  • 150ml apa
  • 1 avocado
  • 1 foaie de alga marina (nori)
  • sos soia
  • rogojina de bambus

Pregatire:
Se spala orezul Sushi cu atentie intr-o strecuratoare. Intr-o oala se pun 150ml de apa si se fierbe orezul si cu oala acoperita se lasa 8 minute la fiert la foc mic.

Cand apa este toata absorbita, se va lua oala de pe aragaz, se aseaza un prosop de bucatarie curat peste oala si orezul se mai lasa 7-10 minute. Apoi se va amesteca orezul cu otetul de orez si prin amestec la temperatura camerei se lasa sa se raceasca.

Se taie in jumatate avocado, se scoate samburele, se separa fructul de coaja si se vor taia fasii de ½ cm. Se aseaza o foaie de alga marina (nori) pe o rogojina de bambus, orezul se pune in mod egal pe ea si sus se lasa 1cm. In mijloc se pun fasiile de avocado si se vor unge cu pasta wasabi. Rogojina de bambus se va inrola si se va apasa. Deschideti rogojina de bambus, taiati rola in bucati groase de 1.5 cm si asezati pe o farfurie.

Se pune sosul de soia intr-un bol mic si se aseaza langa Sushi.

Sfat Shan’shi:
Daca preferati putin mai iute, puteti sa amestecati pasta wasabi in sosul de soia.