1. Sushi
Incepem, bineinteles, cu cel mai cunoscut preparat japonez. In bucataria japoneza, sushi reprezinta orice preparat care contine orez de sushi condimentat cu un sos dulce. Sunt foarte multe tipuri de sushi: nigirizushi, makizushi, chirashi.
2. Sashimi
Sashimi inseamna peste sau fructe de mare crude. Foarte multi pesti pot sa fie consumati cruzi si sa fie deliciosi. Sashimi se consuma de regula cu sos de soia si wasabi. Cele mai populare tipuri de sashimi sunt: , Toro (ton), Ebi (creveti), Saba: (macrou), Ika (calmar), Tako (caracatita). Se servesc fara orez, doar cu sos de soia, wasabi sau ghimbir.
2. Okonomiyaki
Este un fel de clatita japoneza foarte gustoasa, metoda de preparare si ingredientele diferind in functie de zona. Exista doua tipuri de okonomiyaki. Pentru okonomiyaki in stilul Kansai (sau Osaka) aluatul si ingredientele sunt amestecate, apoi fripte pe ambele parti, fiind cunoscuta si ca pizza japoneza sau clatita japoneza. Cel de-al doilea tip de okonomiyaki este Hiroshima, pentru care se prepara o clatita subtire, apoi se adauga in straturi ingredientele; de multe ori este insotita de taitei prajiti. Vezi reteta aici.
4. Teppanyaki
Este un fel de gratar japonez. Carnea, fructele de mare si legumele sunt preparate in fata consumatorilor. Nu doar ca preparatele ies exceptional, dar si show-ul oferit de chefi este de neuitat.
5. Noodles
In Japonia, nu ai cum sa-i eviti nici daca vrei. Din fericire, sunt ieftini si gustosi. Exista mai multe tipuri de noodles: soba - noodles traditionali de grosimea spaghetelor, serviti atat calzi cat si reci, cu diverse toppinguri, Udon (noodles mai grosi), ramel, somen sau yakisoba.