Intre un desert elabaorat si tarte tatin as alege fara sa clipesc a doua varianta. Stiu ca nu pot sa dau gres cu gustul ei. Poate ca merita imbunatatiri la aspect, dar gustul e divin, undeva intre placinta cu mere pe care o stiu din copilarie si un “pie” american. De fapt, tarte tatin nu e altceva decat un american pie cu fundul in sus. Are aceleasi ingrediente si aceleasi arome, dar e frantuzita de aluat si denumire.
Povestea ei e mai peste tot pe internet. Pe scurt: e creatia a doua surori, care din nu se stie ce motiv au prezentat o placinta clasica rasturanata. A facut senzatie printre invitatii hotelului pe care in detineau in Franta si a intrat in istorie. Nu surorile au facut-o celebra si nici nu si-au insusit reteta. Alti bucatari au preluat-o si au prezentat-o cu numele surorilor Tatin.
Ceea ce imi place la ea e ca se pregateste in cateva minute, ca se poate face cu aluat clasic de tarta - pate sucree (ii gasesti reteta aici) sau cu unul de foitaj si ca daca nu ai chef sa framanti poti pune unul de la magazin. Imi place ca este o reteta versatila, ca o poti face cu pere, prune, caise, piersici, banane sau ananas, ca poti impreuna arome de scotisoara, cardamon, nucsoara, vanilie, poti pune un pic de Calvados, brandy sau cognac.
Si e gata, pe ceas (chiar si pentru cei mai nepriceputi), in maxim 35 de minute. Ceea ce o face perfecta pentru musafirii care se anunta cand sunt deja in drum spre tine.
Reteta de Tarte Tatin
Ingrediente (pentru o tava de tarta cu diametrul de 26-28cm):
- 3-4 mere (medii) dintr-un soi care se pastreaza ferm la preparare termica (Golden, Granny Smith, Ionatan)
- 4-5 linguri de zahar
- 1 pliculet zahar vanilat
- 75 unt
- 200-250g aluat foitaj (decongelat la frigider)
- cardamon, nucsoara, scortisoara (dupa gust si placere)
Incinge cuptorul la 190C. Curata merele, scoate-le mijlocul si taie-le in felii potrivite ca marime. Stropeste-le cu putina zeama de lamaie ca sa nu oxideze.
Topeste untul direct in tava de tarta care va ajunge la cuptor (sau in orice alt recipient din metal – tigaie, cratita in care poti face tarta). Adauga zaharul si lasa-l sa se topeasca si sa fiarba impreuna.
Peste caramel pune merele si zaharul vanilat si caleste-le la foc mediu timp de 5-6 minute. Adauga mirodenii (dupa gust) si un strop de brandy daca vrei. Cand merele s-au calit, fara sa se inmoaie de tot, opreste focul si aseaza feliile cu un cleste/ spatula astfel incat sa ocupe aproape toata baza tavii.
Intinde aluatul de foitaj pe blatul tapetat cu faina, aseaza-l deasupra tavii si taie marginile care o depasesc. Apasa marginile in jurul merelor. Baga totul la cuptor timp de 20-25 de minute pana cand se rumeneste frumos.
Cand scoti tava din cuptor o poti lasa 5 minute sa se odihneasca apoi aseaza deasupra ei un platou ( cu diametrul mai mare). Cu o miscare rapida intoarce totul cu susul in jos. Ai grija sa nu te arzi cu sosul de caramel fierbinte.
Ceea ce va iesi de sub tava de tarta va fi o minunatie de aluat crocant, acum imbibat cu sosul dulce si un toping de mere caramelizate.
Poti manca Tarte Tatin si fierbinte, si rece, cu inghetata de vanilie sau frisca. Sigur nu te vei putea opri la o felie. Da dependenta!
Inspiratia mea: Cuisine-French, Jamie Oliver si The Kitchn