Pentru multe seri la rand frittata mi-a fost salvarea de la o cina seaca formata in principal din sandvisuri. Nu, nu e omleta asa cum s-ar zice dupa aspect. E mai pufoasa si mai gustoasa. E urmatorul pas dupa ce te-ai plictisit definitiv de doua oua batute si trantite in tigaie. Se mananca si fierbinte, si rece, iar partea minunata e ca nu trebuie sa te chinui sa o intorci de pe o parte pe alta fara sa ii strici forma perfect rotunda.
O reteta disputata
Unii spun ca e creatie italiana, altii ca e spaniola. Cert e ca apare in form asemanatoare in ambele bucatarii. In Spania celebrele tortilla de patatas seamana cu frittata, insa devin consistente si groase prin adaugarea cartofilor.
Spre deosebire de omleta, in care amesteci in acelasi bol, de la inceput ingredientele, la frittata le asezi in straturi, unul dupa altul in tigaie. Mai intai un strat de legume/carne/ingrediente de baza, apoi branzeturi rase sau taiate cubulete si apoi ouale batute bine.
Si tot spre deosebire de omleta, frittata se gateste si pe aragaz, si in cuptor. Incepi sa o coci la foc mic pana cand baza se intareste putin pe aragaz, apoi o bagi in cuptor chiar si o jumatate de ora, in functie de cate de mare este. Asta imi place cel mai tare la ea. Nu trebuie sa o pazesti, sa o descanti si sa te rogi sa ramana perfecta in tigaie.
Reguli simple pentru succes garantat
Daca stau sa ma gandesc bine, frittata mi s-a parut complicata la inceput tocmai pentru ca eu o faceam sa arate complicata. Nu exista reteta perfecta, nu sunt reguli stricte, ci cativa pasi de baza pentru a iesi la final un preparat care arata al naibii de bine. E recomandabila o tigaie din fonta sau un vas care sa poata fi bagat in cuptor, nu tigaia clasica cu maner de plastic. Si un vas/ tigaie de aluminiu merge, dar trebuie sa adaugi mai mult ulei ca sa fii sigur ca amestecul cu oua batute nu se va lipi.
Un truc bun de stiut este ca legumele pe care le adaugi sa nu aduca o cantitate de lichid suplimentara pentru ca risti ca frittata nu se coaca bine in timpul indicat. De aceea rosiile crude sau spancul fiert ar trebui scurse si uscate bine inainte sa fie adaugate.
Carnea cruda sau alte ingrediente care au nevoie de un timp mai lung de gatire ar trebui sotate, calite sau prajite putin inainte.
Orice reteta poate fi adaptata dupa gust si dupa numarul de guri pe care o va harni daca tii cont de regula ca un ou adaugat este echivalentul unei portii.
Frittata poate fi salvarea pentru resturile ramase in frigider de la o sunca buna, de la o bucata de cascaval afumat, o jumatate de ardei sau un dovlecel. Poate fi banala cu ciuperci, carnati si ceapa sau spectaculoasa cu sparanghel, masline si branza de capra. Orice ierburi aromatice sau condimente iti plac isi pot face loc in reteta. Imaginatia e libera sa aleaga si sa inventeze o frittata care sa iti poarte numele.
Frittata cu legume si sunca
Ingrediente:
- 5 oua
- 200g mix legume congelate (morcovi, mazare, conopida, porumb) fierte si scurse
- 200g sunca/bacon, feliat subtire
- 1 ceapa rosie mica, tocata julien
- 3 linguri ulei de gatit
- 100-150g branza sarata (poti pune cascaval, branza de capra, mozzarella) taiata cubulete
- patrunjel proaspat, tocat
- sare si piper
Preincalzeste cuptorul la 180C.
Incinge uleiul in tigaia in care vei gati frittata si la cuptor. Caleste ceapa si baconul 2-3 minute. Ia tigaia de pe foc. Scurge uleiul in exces si intinde intr-un strat uniform ceapa si baconul pe baza tigaii.
Adauga un strat de legume fierte si apoi cubulete de branza.
Bate ouale cu sare si piper si toarna incet peste legumele din tigaie. Pune tigaia pe foc mic timp de 5-6 minute pana cand amestecul de ou incepe sa se intareasca pe margini, dar e inca lichid la suprafata si in mijloc.
Pune tigaia in cuptor timp de 8-10 minute. Cand o scoti vei ave ao minunatie de frittata coapta, groasa de doua degete.
Inspiratia mea: Jamie Oliver si The Kitchn.