Cand eram copil le spuneam norisori. Mama ii aseza cu lingura in tava, pe hartie de copt, si ii ascundea intr-o cutie de carton in camara. Bezelele copilariei nu seamana cu cele din magazine si de cand a aparut moda macarons parca si-au pierdut din popularitate.
Prima incercare au fost niste bezele arse (pentru ca nu stiam ca trebuie sa le tii la cuptor la temperatura mica). A doua incercare au fost niste bezele rasuflate cu bule mici de zahar topit la suprafata (pentru ca nu am avut rabdare sa le bat suficient). A treia incercare in care am vrut sa invart cat mai multe tavi de bezele in cuptor a avut ca rezultat unele prea crocante si unele prea moi. Abia a patra oara a fost reusita pe toata linia: bezele frumoase, crocantela exterior si usor lipicioase in interior.
Back to basics
Ce am invatat din atatea incercari?
Bolul si paletele mixerului trebuie sa fie perfect uscate si degresate. De aceea, un bol de plastic nu e cea mai buna alegere pentru ca oricat l-ai strege tot mai ascunde urme de grasime.
Albusurile se separa usor de galbenusuri cat sunt reci, dar ca sa obtii o spuma cu volum trebuie sa le lasi sa ajunga la temperatura camerei (15-30min). Cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie adaugate dupa ce ai obtinut o spuma din albusuri le ajuta sa se stabilizeze si sa obtii albusuri batute spuma ca la carte.
Cel mai bun zahar pentru bezele este cel fin sau superfin (nu pudra) pentru ca se dizolva rapid si usor in albusuri. Raportul pe care trebuie sa il tii minte este de 50g de zahar la 1 albus de ou. Se adauga treptat in timp ce bati albusurile pentru a se incorpora mai usor. Poti sa verifici daca este complet dizolvat frecand intre doua degete putina spuma. Daca inca este zgronturoasa, continua sa mixezi.
Temperatura la care se coc bezelele perfecte este intre 100C si 140C. O temperatura mica permite evaporarea treptata a umiditatii din bezele si formarea texturii lor crocante. Daca temperatura este prea mare, albusul de la suprafata se va stabiliza mai repede si se va arde, ceea ce va face ca suprafata sa se crape si sa devina maronie. Ca sa previi craparea bezelelor abtine-te sa deschizi usa cuptorului macar in prima jumatate de ora.
Reteta de bezele
- 3 albusuri
- 150g zahar fin
- ¼ lingurita otet de vin alb
- 1 lingurita extract de vanilie
Incinge cuptorul la 100C. Albusurile se bat spuma la viteza medie. Se adauga otetul si se continua mixarea adaugand treptat (lingurita cu lingurita) zaharul. Apoi extractul de vanilie. Bezeaua este gata de pus la copt cand are un aspect lucios si e la fel batoasa ca frisca.
Cu o lingura sau cu posul de patiserie formeza bezele in tava, pe o hartie de copt. Pune-le la cuptor timp de 1 ½ - 1 ¾ ore. Sunt gata cand devin crocante la exterior, iar in interior miezul lor e inca usor gumat.
Nu scoate tava din cuptor. Doar opreste temperatura/focul si lasa usa intredeschisa. Lasa bezelele sa se raceasca in cuptor cateva ore sau peste noapte.
Eu am facut in doua forme: discuri si norisori, dar le poti da ce forma doresti. Le poti manca decorate cu frisca, fructe, inghetata, sos de ciocolata. Se pastreaza bine pentru cateva zile intr-o cutie inchisa etans, care le fereste de umezeala.
Inspiratia mea: Allrecipes, Joy of Baking si Mark Bittman