Mai bine 5 carti bune, decat 1.000 de carti pe care nu le folosesti. Cam asa ar suna pe scurt sfatul nostru. Cartile cu retete nu trebuie sa iti serveasca drept decor si motiv de fala cand iti vin prietenii in vizita. Doar pentru ca au fotografii frumoase si coperta colorata nu inseamna neaparat ca sunt o investitie de nadejde. Data viitoare cand vei tanji dupa cea mai noua colectie semnata Martha Stewart sau cine stie ce alt nume greu din industrie, treci in revista si sfaturile noastre inainte sa platesti.
1. Nu cumpara o carte doar pentru ca toata lumea o are. O carte cu retete trebuie sa fie pe gustul, dorintele si nevoile tale. Esti vegetarian, esti femeie/barbat de cariera care petrece doar 30 de minute pe zi in bucatarie, ai copii, esti pasionat de deserturi cu ciocolata? Fiecare are propriile gusturi si gateste pentru anumite nevoi. Cauta pe rafturile librariilor sau online, cu rabdare, acele titluri care ti se potrivesc.
2. Nu alege autori doar pentru ca sunt faimosi. Nu vorbim neaparat de bucatarii celebri care au scris mai multe carti de retete adaptate pentru bucatarii amatori, ci de vedete care si-au descoperit brusc talentul in bucatarie si care te imbie cu poze bine facute sa incerci retetele lor. Citeste review-uri despre carte, vezi si parerea altora despre ceea ce tocmai vrei sa cumperi.
3. Citeste cu atentie indexul si cateva retete din carte. Daca descoperi ca ai nevoie de ustensile sau echipamente de care n-ai auzit niciodata, daca sunt ingrediente pe care le gasesti rar sau sunt considerate delicatese, mai bine renunta. Retetele ar trebui sa cuprinda explicatii complete care sa te duca spre rezultatul final, iar tehnicile folosite sa fie pe masura cunostintelor tale. In mod normal, ar trebui sa poti realiza/gati/prepara cel putin 10 retete dintr-o carte pe care o cumperi.
4. Coperta interioara sau prefata pot oferi informatii pretioase. Vei gasi acolo mai multe despre autor, despre experienta sa, despre cartile de bucate pe care le-a mai scris. O carte de retete ar putea fi un adevarat curs de bucatarie daca este scrisa competent, de persoane avizate.
5. Nu investi bani daca poti obtine gratis. Multe reviste si autori isi prezinta retetele si sfaturile online. Noteaza-ti cateva retete pe care le-ai observat in cartea pe care o doresti si cauta-le pe internet. Cu doar 10 minute de cautare poti salva bani pretiosi.