Muesli, amestecul delicios de cereale, seminte, nuci si fructe, bun de pus in lapte sau iaurt la prima masa a zilei este o sursa bogata de fibre si energie pentru cateva ore bune.
Doctorul Maximilian Bircher-Benner, care conducea un sanatoriu in Elvetia, este cel care si-a adjudecat aceasta inventie la inceputul secolului XX. Medicul promova printre pacientii sai un stil de viata sanatos cu o dieta alimentara corecta si multe exercitii fizice. Printre mancarurile incluse in planul zilnic era si muesli, in timp ce carnea era exclusa aproape complet.
De la reteta de muesli propusa de Maximilian Bircher-Benner pana in zilele noastre s-au produs multe schimbari, iar majoritatea sortimentelor nu mai respecta ideea originala. Uite cum poti sa iti pregatesti o varianta sanatoasa si gustoasa de muesli acasa.
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 120g fulgi de ovaz
- 80g fulgi de orz
- 80g fulgi de secara
- 40g merisoare uscate
- 40g caise deshidratate
- 2 lingurite seminte de in
- 2 linguri miez seminte de dovleac
- 40g migdale prajite, tocate
- un praf de sare
Le amesteci pe toate si le poti tine pana la o luna intr-un recipient etans.
Le poti pune peste iaurt alaturi de fructe proaspete si miere sau in orice combinatie in care iti place sa mananci cereale la micul dejun.