In 7 minune si cu putine ingrediente poti face o portie de caramele de casa delicioase. In mod traditional, e nevoie sa pui zaharul la topit pe foc pana cand se topeste si se transforma intr-un sirop aramiu cu miros ametitor. Acesta este procesul prin care zaharul se caramelizeaza.

Daca alegi sa faci caramele prin metoda obisnuita, pe aragz, e nevoie sa amesteci continuu in zahar dupa ce s-a topit si trebuie sa ai la indemana si un termometru special prin care sa verifici daca zaharul a ajuns la temperatura optima pentru caramelizare si nu se arde.

Cuptorul cu microunde este mult mai bun pentru pentru a prepara caramele. Microundele gatesc mancarea pentru ca incalzesc apa din ingrediente, asadar exista o limita pana la care ingredientele se pot incalzi. Cum evaporarea apei este procesul cheie in caramelizare, la microunde acest lucru se intampla mult mai simplu si fara esecuri.

Cum sa faci caramele la microunde?

Ingrediente:

  • 115g unt gras
  • 120ml glucoza lichida
  • 200g zahar brun
  • 120ml lapte condensat dulce
  • sare (optional)

Mod de preparare:
Unge un vas termorezistent din ceramica (preferabil in forma patrata).
Topeste untul la microunde intr-un alt vas. Amesteca-l cu glucoza lichida, zaharul si laptele condensat.
Pune totul la microunde la putere maxima si gateste timp de 6 minute.
Intre timp pregateste o baie de apa cu gheata.
Dupa 6 minute, ia o lingurita din camel si toarna-l in apa rece. Ia-l din apa cu mana si ruleaza-l intre degete. Daca poti forma din el o bila moale, atunci e gata. Daca nu, continua sa gatesti amestecul, cate 30 de secunde, pana cand ajunge la consistenta dorita. In mod normal nu ar trebui sa dureze in total mai mult de 8 minute.
Scoate incet bolul din cuptor si toarna caramelul in vasul uns, pregatit la inceput.
Daca doresti, poti presara acum sare.
Pune vasul la frigider timp de cel putin 30 minute, pana cand amestescul se intareste. Taie-l in dreptunghiuri sau patrate si inveleste-le in hartie cerata pe fiecare in parte.
Pastreaza caramelele intr-un recipient cu capac, la temperatura camerei.