Cele doua tipuri de trufe – albe si negre – au arome diferite. Primele sunt mai delicate cu un parfum mai putin pregnant, iar cele din urma sunt mai puternice. Trufele sunt o delicatesa cu pret piperat pe care orice bucatar o pretuieste. Dar, in loc sa dai o avere pe trufe in varianta naturala, mai bine investesti intr-o sticla cu esenta tare in forma unui ulei de trufe.
Sunt doua variante in care vei gasi uleiul de trufe pe piata. Fie ulei de masline in care au fost adaugate bucatele de trufe pentru a imprastia aromele in ulei. Aceasta varianta este, de obicei, mai scumpa. Fie vei gasi ulei in care s-au adaugat arome artificiale de trufe. Acestea sunt de obicei mai parfumate si se mentin mai bine in timp.
In ce retete folosesti uleiul de trufe
Cea mai buna metoda ca sa pastrezi aroma puternica este sa presari putin ulei de trufe peste mancarea calda dupa ce ai terminat-o de gatit. Daca il adaugi in timpul gatiri parfumul trufelor, mai ales din uleiurile aromate natural, se va distruge.
Nu trebuie sa pregatesti feluri de mancare pretentioase, complicate sau cu ingrediente scumpe ca sa poti pune ulei de trufe. Acesta se potriveste si langa o omleta bine asezonata pentru un mic dejun gourmet.
- Foloseste ulei de trufe pentru a spori aroma unui risotto cu ciuperci.
- Picura putin ulei de masline peste paste simple sau in paste cu fructe de mare.
- Uleiul de trufe se potriveste intr-o salata cu homar.
- Cateva picaturi de ulei de trufe pot da savoare legumelor la gratar.
- Amesteca ulei de trufe cu unt pentru a unge o friptura de pui sau pentru a-l servi langa crab, homar, scoici sau creveti.
- Foloseste ulei de trufe ca sa ungi felii de baghete frantuzesti crocante sau focaccia.
- Pregateste gustari gourmet cu paine prajita, creveti, parmezan si cateva picaturi de ulei de trufe.
- O mamaliga moale picurata cu ulei de trufe poate deveni o delicatesa.
- Pregateste o masa rapida si gustoasa cu gnocchi amestecati cu unt, ulei de trufe si parmezan ras.
- Poti folosi ulei de trufe combinat cu putin unt chiar si in popcorn.