Trufele sunt ciuperci care pot varia considerabil in ceea ce priveste marimea si sunt apreciate peste tot in lume pentru aroma lor. Cantitatea de trufe albe culese din padurile italiene in ultimii ani a scazut, mai ales din cauza modificarilor climatice. Restaurantele din Italia au limitat la minimum achizitia de trufe, insa cererea din strainatate a ramas constanta, spun asociatiile culegatorilor de trufe din Italia.

Un numar de 11 trufe albe au fost vandute weekendul trecut cu 274.200 de euro, in timpul celei de-a 14-a editii a licitatiei anuale care a fost organizata in localitatea italiana Alba, in apropiere de Torino, informeaza AFP.

"Este un rezultat exceptional, iar aceasta noua editie (a licitatiei, n.r.) ne-a adus o mare satisfactie", a declarat intr-un comunicat de presa Tomaso Zanoletti, presedintele Enotecii regionale piemonteze Cavour, organizatoarea licitatiei, in colaborare cu primaria locala.

Potrivit organizatorilor, lotul final, vandut direct prin satelit la Grinzane si la Hong Kong, era "constituit dintr-o pereche de trufe de o calitate maximala, cantarind 950 de grame".

"O celebra scriitoare chineza, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, si-a adjudecat acest lot pentru 90.000 de euro", au precizat organizatorii.

Un alt lot, o trufa de 305 grame, a fost cumparat de un antreprenor anonim si va fi oferit noului primar al orasului New York, americanul de origine italiana Bill De Blasio.

Sumele obtinute cu ocazia celei de-a 14-a editii a licitatiei vor fi donate Fundatiei de cercetari impotriva cancerului Onlus din Candiolo si vor fi utilizate pentru achizitionarea unui nou scanner la spitalul San Lazzaro din Alba. La Hong Kong, banii obtinuti din vanzarea la licitatie vor fi donati Institutului Mother's Choice care sprijina copiii orfani si tinerele mame sarace.

Sursa: Mediafax

Tags: trufe albe, trufe