De ce nu este asa de usor? In primul rand, pentru ca oul este alcatuit din doua parti, albus si galbenus, care reactioneaza diferit la temperaturi diferite. Potrivit stiintei insa, exista o metoda care nu da gres.
Chef J. Kenji López-Alt explica in cartea sa de bucate “The Food Lab: Better Home Cooking Through Science” ca temperatura ideala pentru albusuri este de 82 grade Celsius – doar asa proteinele continute solidifica intr-un albus ferm, dar moale la atingere.
Cand vine vorba de galbenusuri insa, temperatura ideala este cu 10 grade mai mica. Asa ca, el propune urmatoarea metoda: pune ouale in apa care fierbe, lasa-le 30 de secunde, apoi adauga putina gheata ca sa scazi temperatura. Lasa apa sa ajunga din nou la temperatura de fierbere si mai gateste-le 11 minute la 88 grade Celsius. Delicios, spune el.
Desigur, metoda lui este cam pretentioasa. Daca nu ai timp si rabdare sa o incerci, iata o metoda mai simpla sa fierbi ouale perfect de fiecare data si apoi un truc ca sa cojesti un ou fiert in cateva secunde.