O echipă de la Centrul portughez pentru Educație Alimentară și Cercetare a reușit, potrivit presei lusitane, să creeze un înlocuitor pentru ouă, făcut din soia și alte ingrediente extrase din plante. Deși nu se cunosc încă prea multe detalii, se pare că aceste ouă „vegetale” se gătesc fix la fel ca ouăle de găină, rață, gâscă și alte păsări domestice.
Oul vegetal nu are forma clasică de ou, ci este un lichid care se toarnă pur și simplu în tigaie pentru a obține o omletă sau scrambled eggs. Într-un clip postat pe pagina de Instagram a Plantalicious se poate observa, de altfel, că preparatele au aceeași consistență și sunt la fel de pufoasse ca și când ar fi făcute din ouă obișnuite.
Ouăle vegane încă nu au fost lansate pe piață, dar cu siguranță vor fi la mare căutare, dat fiind faptul că alimentația vegană câștigă tot maimult teren.
Din ce este făcut, mai exact, oul vegan
Industria alimentară a produselor vegane este în continuă expansiune și era evaluată la circa 16 miliarde de dolari, în 2021. Tot mai multe companii par să se orienteze către alimentele obținute din plante, cum este și cazul oului vegan.
Din ce este făcut acesta, mai exact? Spre deosebire de primul „prototip„ de ou vegan, obținut în 2013 de un blogger englez, după ce a combinat lapte de soia și un produs din alge marine, acum avem parte de o evoluție majoră. Ccercetătorii portughezi s-au bazat tot pe soia, în timp ce alții folosesc ca ingredient principal năutul. Aroma specifică a oului este creată cu ajutorul unor săruri sulfuroase.
„Vorbim despre un produs stabil li gustos, care permite consumatorului să acceseze o sursă mai flexibilă și sustenabilă” de hrană, a subliniat Daniel Abegao, specialist în cadrul Centrului pentru Educaie Alimentară și Cercetare. Acesta este convins că, după finalizarea studiilor necesare pentru atestarea produsului, ouăle vegane vor ajunge rapid pe piață și vor deveni foarte populare.