Italienii se lauda cu o bucatarie cu puternice influente mediteraneene, cu retete bazate pe legume proaspete, peste si ulei de masline, branzeturi bune si paste de casa. O pizza, o portie de risotto, o farfurie cu spaghete sau un desert usor tenteaza orice bucatar, amator sau nu. Daca te numeri printre fanii acestor feluri de mancare, stii ca se pregatesc rapid. Trebuie sa ai, insa, mereu la indemana ingredientele principale. Iti facem lista de cumparaturi pentru ca retetele tale preferate din bucataria italiana sa poata fi preparate la orice ora.

Paste

De toate tipurile si formele, din faina alba sau integrala, acestea nu trebuie sa iti lipseasca. Cand nu ai timp sa faci o portie de paste de casa e bine sa ai cutii gata pregatite in camara.

Citeste si: Cum sa fierbi corect pastele?

Conserve cu rosii in suc propriu

Pentru ca nu gasesti intotdeauna rosii proaspete la piata, merita sa ai la pastrare cateva conserve cu rosii intregi pastrate in suc propriu sau bulion. Le vei folosi in sosuri pentru paste, peste pizza sau in supe.

Orez Arborio

Este un tip de orez cu bob mic si un continut ridicat de amidon. Este folosit cel mai des in risotto. Asta pentru ca amidonul se elibereaza si leaga boabele de orez atunci cand Arborio e gatit la foc mic, pentru un timp mai lung.

Citeste si: Secretul orezului gatit perfect. Trucuri simple pentru o mancare reusita

Faina

In bucataria italiana aluaturile si pastele sunt elemente importante. Cand esti hotarat sa faci acasa o pizza, o focaccia sau paste trebuie sa ai la indemana faina de calitate. Pentru aluaturile dospite foloseste faina de tipul 650 pentru ca are un continut mai mare de gluten si este perfecta pentru aluaturi elastice.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre faina alba

Anghinare

Daca nu ai intotdeauna de unde sa o cumperi proaspata, nu ar fi rau sa pui la pastrare cateva borcane cu conserve de anghinare. Mijlocul lor delicat este perfect in retete de paste, salate sau in toppinguri pentru pizza.

Masline si ulei de masline

Maslinele sunt folosite in aproape orice fel din meniul italian: de la antipasti, la paste si pizza si sunt apreciate pentru ca sunt bogate in grasimi monosaturate si antioxidanti. La fel de laudat pentru proprietatile sale este si uleiul de masline extravirgin, folosit pentru dressinguri si pentru a fi turnat in cantitati mici peste preparate atunci cand acestea sunt gata.

Seminte de pin

Sunt unul din ingredientele esentiale in sosul pesto. Au o aroma placuta si sunt pretuite si in alte retete: de la peste pana la biscuiti.

Capere

De cele mai multe ori folosite in varianta lor conservata, acesti mici muguri adauga o aroma puternica si sarata in sosuri si feluri cu carne sau legume.

Usturoi

Aroma sa puternica il face indispensabil in felurile de mancare din bucataria italiana. Noua ne place in doua retete pe care te invitam sa le incerci:

Prosciutto

Sunca traditionala italiana nu avea cum sa lipseasca din lista de ingrediente esentiale. Este o sunca uscata la aer pentru o perioada lunga de timp. De obicei, este consumata in varianta cruda, in felii subtiri cat foaia de hartie.

Busuioc si alte ierburi aromatice

Aceasta planta cu un gust dulce este esentiala in sosul Pesto si ca tusa finala pentru paste si pizza, peste bruschete sau salata capresse. Daca nu il ai mereu in varianta proaspata, poti folosi si busuioc uscat. La fel de bine poti sa iti pui la pastrare oregano, salvie, cimbru si fulgi de ardei iute.

Citeste si: 5 retete cu busuioc proaspat

Mozzarella si parmezan

Doua branzeturi esentiale pentru retete italiene autentice. Prima nu lipseste aproape niciodata din toppingurile de pizza, iar cea de-a doua, cu un gust puternic, este folosita in sosuri si ca topping pentru paste.

Otet balsamic

Mai inchis la culoare, mai dens si mai dulce decat otetul obisnuit din vin, otetul balsamic este nelipsit din dressinguri sau deserturi cu fructe.