Sorbetul a fost inventat inaintea inghetatei clasice si ii lipsesc laptele, frisca sau smanatana. Este o combinatie de piure de fructe, zahar si putina apa. Acest amestec strecurat si pus la inghetat rezulta intr-un desert rece delicios.
Citeste si: Lectia de gatit: Sorbet
Rezultatul este perfect cu o singura conditie: sa folosesti exact cat zahar trebuie in baza de sorbet, astfel incat atunci cand se congeleaza sa nu formeze cristale de gheata.
Cel mai simplu truc pentru a stabili daca amestecul este perfect este sa folosesti un ou de marime medie. Nu, nu il vei pune in piureul de fructe, ci il vei scufunda in el pentru a verifica nivelul de zahar.
Daca oul dispare de la suprafata sorbetului, mai e nevoie de zahar.
Daca oul se ridica mai mult la suprafata, mai e nevoie de apa.
Daca oul sta in echilibru si iese din lichid cu o suprafata cat o moneda mica, atunci sorbetul e perfect.
Explicatia pentru acest truc sta in densitatea amestecului pentru sorbet. Zaharul creste densitatea lichidelor, permitand oului sa pluteasca, in timp ce apa scade densitatea lichidelor, ceea ce face ca oul sa se scufunde.
Nu uita ca baza pentru sorbet trebuie strecurata inainte sa o pui la inghetat. Daca nu faci asta, trucul cu oul nu va functiona cum trebuie pentru ca densitatea amestecului va fi influentata de pulpa de fruct existenta in lichid.