Revelatia sorbetului am avut-o cand am cumparat in graba o cutie fara sa bag de seama ca pe ea nu scrie inghetata. Usor nemultumita de aspect am fost pe deplin cucerita de gust si atunci cand mi-e pofta de ceva rece, dulce dar cu mai putine calorii, ma intorc spre sorbet cu mare drag.
Sorbetul face parte din familia mare a preparatelor inghetate, din categoria celor facute pe baza de apa, la fel ca o granita. Nu trebuie confundat cu granita (bautura cu multa gheata zdrobita), pentru ca sorbetul e mult mai dens decat aceasta.
Lucrurile esentiale de stiut despre sorbet sunt ca are mai mult zahar, dar mai putina grasime decat inghetata, nu are lactate (lapte si smantana) si este aromat prin fructe. Formula de baza este apa+zahar+aroma si nu iti trebuie o masina speciala de facut inghetata ca sa il pregatesti.
Retetele calsice sunt cele cu lamaie si citrice, dar sorbetul se poate face cu aproape orice fel de fructe, proaspete sau congelate.
Reteta de sorbet cu fructe de padure
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
- 340g fructe de padure congelate
- 480ml apa
- 200g zahar (mai mult sau mai putin in functie de cat de dulce vrei sa fie)
- 1/2 lingurita sare
- 1 pastaie vanilie
- 2 linguri suc de lamaie
Amesteca fructele de padure, apa si zaharul intr-o oala, adauga sarea si miezul de la pastaia de vanilie. Pune amestecul pe foc mediu si lasa-l sa fiarba pana cand zaharul se dizolva. Redu intensitatea focului si lasa sa mai fiarba pana cand fructele se inmoaie putin. Lasa totul sa se raceasca la temperatura camerei.
Cand e rece, transforma amestecul in piure, intr-un blender si adauga zeama de lamaie. Strecoara piureul printr-o sita deasa, astfel incat sa ramana separati semintele de la fructele de padure.
Toarna amestecul intr-o tava putin adanca si pune-l la congelator amestecand la fiecare jumatate de ora in el cu o furculita, in primele 2 ore, pentru a preveni formarea cristalelor de gheata. Dupa aceasta perioada poti transfera sorbetul intr-o tava mai adanca (chiar si cea de cozonac sau chec), acopera-o cu folie de aluminiu si lasa la inghetat peste noapte.
Daca vrei sa incerci si alte arome poti face combinatii de lamaie si menta, coacaze si vin rosu, pere si cardamon, mure si rodie, capsune si busuioc sau poti face un sorbet simplu din pepene rosu sau pepene galben.
Inspiratia mea: Jamie Oliver, The Kitchn, Tartelette