La origini acesti covrigi sunt inventie israeliana, fiind importati de americani. Nu sunt doar niste chifle cu gaura in mijloc, ci un produs potrivit de pufos in care poti pune orice ingrediente pentru a-ti face diminetile mai frumoase si micul dejun mai gustos.
In Statele Unite a fost intens promovat bagelul uns cu crema de branza si servit cu fasii de somon afumat, dar iti poti pregati din el un sandvis cu orice fel de ingrediente poftesti. Poti umple un bagel cu ou fiert si bacon sau, tot dupa model american, cu unt de arahide si felii de banane. Si pentru ca sunt putine patiserii sau brutarii de unde sa iti cumperi un bagel adevarat, iti propunem sa inveti sa il faci acasa.
Secrete pentru bagels perfecti:
Cele mai multe retete presupun folosirea unei faini cu mai multe proteine, cum este cea pentru paine sau pizza, care va face aluatul mai elastic si va da textura specifica unui bagel.
Vei avea nevoie si de grasimi, cum este uleiul, si mai ales de un indulcitor (zahar sau sirop de malt) care va da crusta pefect rumena.
Un alt secret al unui bagel perfect este oparirea acestor covrigi in apa clocotita. Aceasta etapa este necesara pentru a obtine o crusta tare si un interior pufos. Nu exagera, insa, cu acest proces pentru nu vei obtine un miez pufos.
Cum sa faci bagels?
Ingrediente ( pentru 12 bucati):
- 1 lingurita drojdie uscata
- 3 lingurite pline sirop de malt
- 375ml apa calduta
- 750g faina (tip 650)
- 2 lingurite sare
- 50g seminte de mac sau susan (optional)
Mod de preparare:
Dizolva 1 lingurita de sirop de malt in apa claduta si toarna-o peste drojdie, intr-un bol. Amesteca bine si acopera cu un prosop de bucatarie. Lasa sa dospeasca pana cand la suprafata se formeaza o spuma. Incorporeaza si restul de sirop de malt.
Amesteca faina cu sarea, intr-un bol, si toarna deasupra ei amestecul cu drojdie. Framanta fie cu un robot, fie cu mana pana cand aluatul incepe sa prinda contur. Scoate-l, apoi, pe blat (nu e nevoie sa tapetezi cu faina) si continua sa framanti pana cand devine neted. Tine minte ca vei obtine un alut destul de dens.Acopera-l si lasa-l la dospit intr-un loc caldut timp de 2h - 2h si 30 min sau pana cand isi dubleaza volumul..
Pregateste doua tavi cu hartie de copt unsa.
Scoate aluatul pe blat si preseaza-l de cateva ori pentru a scoate aerul. Imparte-l in bucati de 85g fiecare. Ruleaza fiecare bucata intr-un sul lung de 20cm. Infasoara unul din suluri in jurul palmei (cu palma deschisa), lipeste-i captele si ruleza usor pe masa. Aseaza covrigul in tava si repeta operatiunea pana cand termini tot aluatul.
Acopera tavile cu folie de plastic si pune-le la frigider timp de 18-24 ore. Scoate de la rece cu o jumatate de ora inainte sa pui la copt.
Incinge cuptorul la 240C. Pregateste o oala mare cu apa sarata pusa la fiert. Cand da in clocot scufunda bagels, cate 2-3 odata. Intoarce-i pe ambele parti cate 30 secunde. Lasa-i la scurs pe un gratar, presara-i cu seminte ( daca folosesti ) si pune-i in tavi.
Coace-i cate 7 minute pe fiecare parte pana cand se rumenesc.