Turmericul sau curcuma face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Este numit si “sofran indian”, datorita culorii sale puternice, care il face atat de cunoscut in curry sau in colorarea naturala a mustarurilor. India e tara care l-a facut faimos, dar turmericul este folosit si in alte bucatarii asiatice din Indonezia pana in Taiwan.
Este unul dintre condimentele scumpe si extrem de pretuite in lume pentru gustul usor astringent, aroma discret piperata si usor amaruie, care da un gust unic mancarurilor. Ca sa iti faci o idee, este o combinatie de gust intre portocala si ghimbir.
Turmericul este folosit in medicina traditionala chineza si indiana ca un puternic antiinflamator, dar si in tratarea probelemelor sistemului digestiv.
Cum sa folosesti turmeric la gatit?
Nu trebuie sa fii neaparat fan al bucatariei indiene ca sa folosesti turmericul in retete gustoase. Pe langa amestecul de condimente pentru curry, poti experimanta si alte combinatii gustoase cu orez, carnuri, cartofi, linte sau legume.
Pentru cei care abia se initiaza in acest gust nou, turmericul e potrivit in omlete si frittata. Aroma este subtila si culoarea preparatului nu se schimba radical, odata cu adaugarea pudrei de turmeric.
Adauga 1 lingurita de turmeric intr-un sos pe baza de rosii pentru a crea o aroma complexa. Gustul usor piperat se combina perfect cu dulceata rosiilor, iar culoarea finala a sosului va fi spectaculoasa.
Amesteca praf de turmeric cu 1 lingura de apa si picura peste orez fiert. Lasa-l asa timp de cinci minute si apoi amesteca. Vei avea o garnitura spectaculoasa care variaza in culoare de la bej la portocaliu intens.
Pe acelasi principiu poti inlocui sofranul cu turmeric intr-o reteta de paella clasica.
Amesteca jumatate de lingurita de turmeric, putin ulei de masline si cubulete de cartofi inainte sa ii rumenesti la cuptor.
Amesteca jumatate de lingurita de turmeric in faina pentru aluatul de pizza sau paine.
Amesteca unt moale cu turmeric si paprika si unge cu acest amestec puiul inainte sa il pui la cuptor.
Condimenteaza uleiul incins cu putin turmeric inainte sa sotezi in el ceapa sau usturoiu pentru mancaruri.