APEMIN si Societatea Nationala a Apelor Minerale SNAM au lansat in aceasta luna Ghidului apelor minerale naturale. Ei au clasificat toate apele minerale din Romania si au facut un ghid de consum.
Ca si in cazul vinurilor, somelierii recomanda, pe parcursul unei mese, pentru fiecare fel, o anumita apa minerala. Desi nu exista reguli stricte, general valabile, pot fi enuntate anumite principii care stau la baza modului in care ne alegem apa minerala potrivita la masa.
Nu toti termenii ce caracterizeaza o apa minerala naturala au aceeasi importanta, atunci cand vrem sa asociem cel mai bine apa cu mancarea. Dupa M. Mascha, in proportie de 75% conteaza continutul apei in dioxid de carbon (textura sa), mineralizatia apei participa cu o importanta de 20%, pentru ca, in final, pH-ului sa-i revina un rol minor de 5%, si acesta in special in cazul apelor plate.
Senzatia dezvoltata la nivelul gurii de bulele de dioxid de carbon este deci cea mai importanta si trebuie sa completeze cel mai bine textura mancarii. Ea poate de asemenea sa amplifice unele arome sau sa contribuie la persistenta lor la nivelul cavitatii bucale.
Astfel, cu mancarurile grase sau fripturile la gratar se potrivesc cel mai bine apele carbogazoase cu un continut ridicat de CO2 (clasic sau forte), in timp ce fructele de mare sau pestele slab merg alaturi de o apa plata.
La salate, cel mai bine merg apele minerale efervescente sau chiar plate, cu o mineralitatie slaba.
Luand in considerare principiul complementaritatii si al contrastelor, la mancaruri crocante, foarte picante sau la dulciuri se asorteaza cel mai bine o apa minerala usor carbogazoasa sau plata.
Iata cateva exemple de feluri de mancare si tipuri de apa minerala (a se vedea capitolul clasificare), cu care acestea se asociaza cel mai bine:
Sursa: APEMIN