1. Otet din cidru de mere
Se potriveste de minune in sosuri si dressinguri langa salote, dar il poti consuma si pentru ca face bine. In urma unor studii facute pe animale s-a demonstrat ca acest otet reduce colesterolul rau (LDL) prin continutul ridicat de polifenoli si acid cloreogenic, cel atat de laudat pentru efectele miraculoase in curele de slabire.
2. Otet balsamic
Este unul dintre cele mai apreciate oteturi in bucatariile lumii, un simbol al Italiei, produs in regiunea Modena din anumite tipuri de struguri rosii. Tocmai materia prima ii da puterile miraculoase. Strugurii contin quercitina, un antioxidant puternic (intalnit si in ceapa, usturoi, ceai verde) care are poate reduce tensiunea arteriala si lupta cu efectele radicalilor liberi.
3. Otet de vin rosu
Secretul pentru care ne place otetul atat de tare este ca acidul acetic (responsabil pentru gustul acru) ne ajuta sa ne simtim satui dupa ce mancam. Iar asta va impiedica o cadere brusca de energie si o scadere a glicemiei in scurt timp dupa masa. Otetul de vin rosu poate deveni astfel, cel mai bun ajutor in salatele pe care le consumi in dieta.
4. Otet de orez
Otetul de orez este bogat in amino acizi esentiali si este laudat pentru puterea lui de a lupta impotriva radicalilor liberi si de a creste rezistenta sistemului imunitar. In Japonia, otetul de orez este combinat cu ou pentru o bautura folosita in medicina traditionala despre care se crede ca are efecte vindecatoare uriase. Inclusiv samuraii o consideau o sursa de putere si secretul unei vieti lungi si sanatoase.