In mod normal, ketchupul nu este un aliment recomandat de nutritionisti, din cauza indulcitorului folosit. Acesta contine fructoza din sirop de porumb, care este foarte greu de procesat de catre ficat. Asa ca da nastere la multiple probleme de sanatate, printre care steatoza hepatica (ficat gras), trigliceride ridicate si dezechilibre ale apetitului. Mai rau de atat, consumul mare de fructoza este asociat cu aparitia diabetului de tip 2 si a sindromul metabolic (toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie).
Tocmai de aceea, este important ca atunci cand il consumi sa fie nu doar bun la gust, ci si natural.
Cum il prepari acasa?
Ketchupul din magazine contine rosii, otet balsamic, indulcitor (zahar sau fructoza din sirop de porumb) plus alte condimente (sare, piper, ceapă, scorțișoara, usturoi, ardei iute). Tot ce trebuie sa faci tu, asadar, este sa folosesti ingrediente naturale si sa iti prepari singura ketchupul in functie de preferinte.
Cea mai simpla reteta: fierbe rosiile cu usturoi si ceapa, adauga otet si orice condiment vrei. Amesteca bine, strecoara compozitia si adauga un indulcitor (miere/zahar brun) si mai lasa putin sa fiarba.
Apoi, lasa sa se raceasca la temperatura camerei si cand incepe sa se ingroase pune-l in borcane cu capac. Se pastreaza fara probleme pana la 2 saptamani in frigider.