Teoretic, rubarba este o leguma, dar surprinzator este folosita in retete dulci de placinte, tarte, dulceturi sau inghetate. Fara zahar, insa, gustul ei este intre amar si acrisor. Este folosita de secole in bucatariile lumii: de la cea americana care o prezinta mandra in celebrele placinte, pana la bucataria marocana unde e folosita in tangine sau cea orientala unde isi face loc in tocanite.
De la rubarba se folosesc doar tulpinile, rosii sau verzi, carnoase, asemanatoare cu cele ale telinei, cu aceeasi textura crocanta. Gustul se potriveste langa mere, zmeura sau portocale, in combinatie cu scotisoara, cardamon, nucsoara, vanilie sau ghimbir.
Pe langa gustul special, rubarba are si alte calitati demne de luat in seama. Are putine zaharuri si calorii, e bogata in vitamina K, vitamina C, magneziu, calciu si potasiu. Este laudata pentru proprietatile sale de a lupta impotriva cancerelor, de a scadea tensiunea arteriala si de a combate indigestia.
Iata trei retete in care sa incerci rubarba primavara asta: