Marii sefi bucatari francezi folosesc, pentru a da un gust cu totul special mancarurilor, uleiuri rare, 100% naturale, obtinute prin presare la rece. Uleiurile de arahide, alune, susan, argan, rapita, samburi de struguri, fistic, etc, sunt apreciate si din punct de vedere dietetic, avand un rol foarte important asupra sanatatii.

1. Ulei de Argan
Poate asezona o salata de cruditati, diverse salate si bineinteles salatele taboulé, couscous-ul sau preparatele tajine. Este mai bun rece, presarat la final peste pestele prajit, carnea de pasare sau legume sote.

Beneficii asupra sanatatii:
In cazul unui consum regulat, uleiul de argan adauga la palmaresul sau o noua calitate terapeutica. Cercetatorii au descoperit recent ca un consum regulat de ulei de argan ar reduce cu 50% riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala.

  • uleiul de argan stabilizeaza hipercolesterolemia reducand nivelul de colesterol « rau » si crescand nivelul celui « bun ».
  • reduce hipertensiunea.
  • are un efect anti-obezitate actionand si ca factor de satietate (consumat la mesele de dimineata)
  • are un efect pozitiv asupra functionarii ficatului.
  • neutralizeaza radicalii libreri si protejeaza tesutul conjunctiv.
  • face minuni in ceea ce priveste parul, fata sau unghiile.
  • actioneaza contra uscarii pielii si imbatranirii fiziologice a pielii (anti-rid) restaurand filmul hidro lipidic si crescand aportul nutritiv la nivelul celulelor. Interes pentru cantitatea de sotenol continut de uleiul de argan care ar avea proprietati anti-cancerigene.

2. Ulei de Nuci Pecan
Acest ulei este destul de gros, dar in acelasi timp usor si foarte gustos. Mai putin amar decat uleiul de nuca, poate fi foarte bine combinat cu otetul balsamic, care ii confera o nota de aciditate in asezonarea diverselor tipuri de salate (de citrice, de exemplu).

Uleiul din nuci pecan este indicat pentru toate preparatele care au la baza orez sau porumb (mamaliguta, tortilla). Se asociaza de asemenea foarte bine cu branzeturile uscate sau cu ciupercile. Merge de minune si cu pestele crud, crustacee, orez cu vita.
Se poate intalni in comert atat nuca decorticata , cat si in coaja, cruda, prajita, sarata sau rasa. Ea contine in medie 70% ulei.

Beneficii asupra sanatatii:
Bogat in acizi grasi polinesaturati si mononesaturat, uleiul din nuci pecan este foarte echilibrat. Sursa de vitamina E, B1 si zinc, joaca un rol important in regenerarea celulara si in buna functionare a sistemului imunitar.


3. Ulei de Rapita
Uleiul virgin de rapita de prima presa la rece este, spre deosebire de cel rafinat, remarcabil pentru calitatile sale gustative si dietetice. Gustul sau pronuntat se combina foarte bine cu toate legumele si cruditatile. In salatele calde sau reci, se combina foarte bine cu sucul de lamaie. Puternic si bogat, dezvolta o complexitate medie asociat cu fructe uscate precum migdalele dulci, cu note vegetale uscate precum fanul si paiele, dar si sparanghelul si anghinarea. Acest ulei este surprinzator si caracterul sau neprajit ii confera un loc special in degustare, putand insoti legumele coapte intregi, salatele pe baza de laptuci, somonul crud, pastele de tip pesto, ardei iuti la gratar sau umplutura de orez , carne de vita tocata si coriandru.
 
Beneficii asupra sanatatii:
Uleiul de rapita este uleiul alimentar al carui profil in acizi grasi este ideal in raport cu necesarul nostru zilnic. Este extrem de interesant mai ales prin cantitatea de acid alpha-linolenic, numit si acid gras esential, deoarece este indispensabil sanatatii, in conditiile in care organismul nostru nu il poate sintetiza singur.
In plus, uleiul de rapita este sursa de vitamina E, care ii confera calitati anti-oxidante si regenerante, deoarece lupta impotriva radicalilor liberi, neutralizandu-i.


4. Ulei de Susan
Uleiul de susan ofera o savoare si un miros inimitabile. In bazinul Marii Mediterane precum si in Orientul Mijlociu, el reprezita un ingredient esential in patiserie. In orient, se adauga adesea o lingura de ulei in asezonarea preparatelor din carne si de legume. Emulsionat cu otet de orez sau sos de soia, poate constitui o vinegreta delicioasa, care poate insoti de minune salatele, cruditatile, legumele fierte.

Beneficii asupra sanatatii:
Este bogat in vitamina E , lecitina şi minerale, si este un bun intaritor al imunitatii. Uleiul de susan este foarte bun de folosit pentru hidratarea tenului, pentru intretinerea parului si pentru a scapa de matreata.


5. Ulei de Fistic
Uleiul de fistic, avand o aroma foarte puternica, nu se poate combina cu orice. Totusi, il putem regasi in diverse preparate sarate sau dulci de patiserie pe baza de fructe. Este perfect pentru toate tipurile de salate verzi : andive, laptuci, patrunjel, amestecat cu otet balsamic de Modena sau suc de lamaie. Se poate combina cu avocado sau sfecla rosie precum si cu diverse fructe, precum mere sau pere crude. Este in egala masura extrem de reusita combinarea cu diferite sortimente de peste, fie ca sunt afumate sau prajite. Este puternic in combinatie cu diverse cruditati sau carpaccio.

Beneficii asupra sanatatii:
Excelent pentru piele, uleiul de fistic hraneste, catifeleaza si hidrateaza epiderma gratie vitaminelor pe care le contine. Utilizat in masaje, patrunde cu usurinta in piele, conferindu-i suplete si catifelare.


6. Ulei de Alune de Padure
Uleiul de alune de padure este unul din uleiurile cele mai apreciate de gastronomi si de maestrii bucatari, care ii gasesc in permanenta noi si noi combinatii de utilizare in retete.

Gustul sau suav si usor parfumat poate insoti orice tip de salata. Se utilizeaza pur sau diluat, ca si untul in combinatie cu toate tipurile de feculante, paste sau produse de patiserie . Poate fi asociata cu un otet dulce sau cu suc de lamaie peste legume sau preparate din peste. Are un gust deosebit in combinatie cu rosii confiate sau uscate, dovlecei proaspeti, cochilii St Jacques prajite sau ciuperci.
 
Beneficii asupra sanatatii:
Eeste bogat in calciu, in vitamina E si in acizi grasi nesaturati,  este nutritiv, energetic, remineralizant si vermifug. Alunele sunt considerate fructele seci cele mai sanatoase, fiind recomandatre persoanelor in convalescenta. Utilizat in masaje, uleiul de alune are efect de catifeleare si usor astringent. Este recunoscut pentru actiunea contra vergeturilor si cicatricelor, actionand supra elasticitaii pielii. Uleiul de alune patrunde rapid in piele fara a lasa o senzatie de gras, ceea ce face din el o excelenta crema de zi.


7. Ulei din Samburi de Struguri
Uleiul din samburi de strugure este ceea ce poate fi numit o « baza » perfecta.
Nu va asteptati sa accentueze un anume preparat sau sos, pentru ca este inodor. Totusi, este un ulei stabil, care nu se denatureaza prin incalzire, ceea ce il face perfect pentru prajire.
Intre altele, asociat cu un ulei cu aroma puternica, va fi un atenuator al diveselor vinegrete sau asezonari ale preparatelor calde sau reci. Capteaza foarte bine aromele: este ideal pentru confectionarea de macerari ale mirodeniilor
 
Beneficii asupra sanatatii:
Strugurele este nutritiv, energetic pentru convalescenti, laxativ, detoxifiant, purificator pentru ficat si poseda proprietati diuretice. Este utilizat in cazuri de artrite, reumatisme, guta, dar si in diferite regimuri care vizeaza purificarea sangelui.
Uleiul din samburi de strugure este bogat in vitamina E, ceea ce-l face excelent pentru piele.


8. Ulei de Seminte de Pin
Uleiul de seminte de pin este subtil si usor dulce. Este foarte compatibil cu avocado, combinat cu suc de lamaie sau presarat peste pestele la gratar. Este ideal pentru emulsionarea sosurilor de crustacee, pentru diverse alte sosuri (si mai ales pentru sosurile cu vin), pentru ciorbe sau minestrone si mai ales pentru prepararea de pesto.
Si in cele din urma, merge amestecat cu branza de capra pentru a-i aduce o nota de paine prajita extraordinara.

Beneficii asupra sanatatii:
Uleiul de seminte de pin este foarte bogat in acizi grasi polinesaturati, care il transforma intr-un ulei sanatos, nutritiv si energetic.
Bogat in fosfor, in vitamina B1 si in fier, uleiul de seminte de pin constituie un aport esential in efortul intelectual. Are o actiune benefica asupra sistemului respirator : tuse, bronsita cronica, astm si ulcer.


9. Ulei de Migdale Dulci
Fructele usor prajite dau uleiului de migdale dulci o nota de unt de alune. Gustul sau de o mare finete se armonizeaza cu toate alimentele sarate si dulci. Este un excelent ulei de asezonare care se dovedeste a fi si un ulei de gatire foarte dulce, combinandu-se foarte bine mai ales cu toate sortimentele de peste, cu rata si cu puiul.

Beneficii asupra sanatatii:
Migdala este un fruct bogat in ulei, proteine si saruri minerale. Sursa de vitamina A si B, uleiul de migdale dulci stimuleaza functiile intelectueale, in special memoria. In plus, este tonic pentru vedere. Benefic pentru crestere, constipatie, convalescente. Este de asemenea consumat pentru a atenua inflamatiile cailor digestive sau a lupta contra viermilor intestinali.


10. Ulei de Nuca
Uleiul de nuca aduce nota sa pe de-o parte dulce si pe de-o parte amara in salate, in vinegrete usor imbogatite cu otet Balsamic. Este de-a dreptul irezistibil in combinatia cu pestele prajit sau cu « coq au vin », « bouf bourguignon ». Este perfecta asocierea cu diferite branzeturi.
Conservati-l pe usa frigiderului sau intr-un loc rece si intunecat pentru a-i prezerva intacte toate calitatile.

Beneficii asupra sanatatii:
Uleiul de nuca este unul dintre cele mai interesante datorita prezentei acidului alpha-linolenic, numit acid gras esential, fiindca este indispensabil sanatatii si organismului nostru, precursor al Omega-3. Sunt extrem de rare uleiurile care au privilegiul sa contina Omega-3 pe langa uleiul de rapita si uleiul de nuca. In plus, uleiul de nuca este bogat in magneziu, in fier, in vitaminele B6 si E.