1. La gratar
Este excelent pentru o nutritie maxima, fara sacrificarea gustului. E nevoie de putina grasime si mancarea se prepara rapid. Este una din cele mai sanatoase tehnici de gatit, dar mare grija sa nu arzi alimentele.
 
2. Prajirea
Cunoscuta si ca “pan-fry”, aceasta tehnica este si una din cele mai folosite. Presupune un strat de 1cm de grasime, in care se pun alimentele si se intorc de pe o parte pe cealalta, pana se rumenesc.

3. Prajirea de tip deep-fry
Este cea in care alimentele sunt scaldate in ulei, iar rezultatul este unul crocant la exterior si moale la interior. Prajirea nu dureaza mult si uneori alimentele sunt invelite intr-un strat de aluat. Poti gati asa cartofii, pestele, gogosile.

4. Saute
Aceasta tehnica presupune prepararea legumelor sau a carnurilor prin prajirea rapida intr-un strat subtire de grasime, la temperatura mare, fara capac.

5. Gatirea la abur
De la peste la legume, orice poate fi gatit la abur, iar avantajul este ca se fac in propriul suc si pastreaza intacte toate aromele. In plus, nu mai e nevoie de grasime ca sa-si mentina umiditatea. Ai nevoie doar de un strop de lamaie si putina sare ca sa le dai gust. Broccoli, de exemplu, isi pastreaza prin gatirea la aburi continutul de glucozinolate, substante care stopeaza cresterea celulelor canceroase.

6. Bain marie
In oala sau tava mare se pune apa care a dat in clocot si se mentine la foc mediu sau mic in functie de indicatiile retetei. Deasupra se pune oala/ tava mai mica in care vei gati, astfel incat sa fie scufundata pana sa jumatate in apa fierbinte. Apa si aburii vor circula, astfel, in jurul recipientului mai mic si vor mentine o temperatura constanta in jurul ingredientelor, care nu se vor arde sau nu se vor prinde de oala pentru ca nu sunt puse direct pe foc. Daca vrei sa respecti totul ca la carte, atunci poti sa iti cumperi o oala speciala pentru bain-marie, care vine in dotare cu cele doua oale perfect potrivite, capac si manere usor de manevrat. Aceasta metoda este excelenta pentru topirea ciocolatei.

7.Roasting
Presupune gatirea legumelor si a carnii la cuptor. Acestea sunt tinute pana se inmoaie si se rumenesc. Cel mai bun exemplu este puiul la cuptor sau curcanul de Ziua Recunostintei.

8. Coacerea

Este acelasi lucru ca si roasting-ul, insa se refera la paine, prajituri, tarte si alte produse dulci.

9. Searing
Searing sau parjolirea este o tehnica de gatit ce se foloseste indeosebi pentru carne. Ai nevoie de o cantitate minima de grasime, la foc mare. Preparatele vor fi rumene la exterior si semi-coapte la interior.

10. Poaching
Poachingul sau posarea alimentelor reprezinta scufundarea unui aliment in apă care fierbe, pentru o perioada scurta de timp. Este o tehnica folosita in special pentru oua.

Sursa: thedailymeal.com