Din 2011, Ministerul Santatii ne tot ameninta ca va introduce taxa pe fast-food. Si tot anul trecut doi deputati si un nutritionist propuneau crearea unei legi care sa taxeze alimentele nesanatoase si sucurile acidulate. Deocamdata toate sunt proiecte si idei si nu s-a pus in aplicare nicio taxa.
Dincolo de gardul nostru, insa, vecinii unguri si-au taxat deja alimentele nesanatoase, printre care si sucurile dulci acidulate, de la 1 septembrie 2011. E un trend printre tarile europene si unul care are adepti si peste ocean. Astfel de decizii, ce-i drept usor mai blande, se preconizeaza si in Statele Unite. Primarul din New York vrea sa interzica vanzarea de sucuri mari in restaurante, baruri si fast-food-uri, pe fondul cresterii obezitatii, din martie anul viitor. Anuntul lui a stranit furia multora care l-au numit fascist, declarand ca o astfel de decizie este o incalcare a libertatii americane. Dar a ridicat si semne de intrebare. Sunt oare sucurile acidulate atat de rele pentru sanatate incat sa fie nevoie de limitarea consumului?
Studiile care spun cat de daunatoare sunt sucurile acidulate apar cu o frecventa uluitoare. Cam unul pe spatamana. Din ele aflam ca oamenii de stiinta au mai descoperit o buba in bulele de suc dulce. Si nu e vorba doar de cele clasice, ci si de sucurile considerate light sau pentru diete. Cel mai adesea sucurile sunt condamnate pentru ingrasare, dar sunt si alte motive mult mai grave care te vor face sa te gandesti de doua ori inainte sa dai peste cap un suc rece pe canicula.
Atac de cord in cazul barbatilor
In martie 2012, Scoala de Sanatate Publica Harvard publica un studiu in care arata ca o singura doza de suc acidulat pe zi creste riscul aparitiei infarctului miocardic cu 20% in cazul barbatilor, daca mentin acest obicei timp de 2 decenii. Mai grav este ca riscul creste si mai mult o data cu cantitatea de sucuri pe care o consuma.
Inainte sa treci repede la sucuri light trebuie sa stii ca un alt studiu al Universiatii din Miami a aratat ca, din 2.600 de adulti, cei care beau sucuri in mod regulat aveau un risc cu 40% mai multe de a suferi un atac de cord.
Obezitate si hipertensiune in cazul femeilor
Sa nu crezi ca doamnele scapa de efectele negative. Chiar daca nu se aleg cu o rotunjire a formelor, sucurile acidulate le pot afecta sanatatea sistemului cardiovascular. Asta pentru ca femeile care consuma sucuri indulcite sunt mai predispuse sa aiba un nivel mare al trigliceridelor. Asta se va traduce, in timp, in incarcarea organelor cu un tesut adipos care va afecta buna circulatie a sangelui.
Un suc pe zi atarna greu pe cantar
Bauturile dulci acidulate sunt responsabile pentru aproape 7% din aportul de calorii zilnice. Din nefericire sunt calorii false, pentru ca nu te vei simti satul dupa ce bei un suc, desi ai consumat in echivalent caloric cam cat o gustare sanatoasa. O singura doza de suc pe zi poate duce la finalul unui an la mai mult de 5 kilograme in plus.
Oase fragile pentru femei
Anumite ingredinete din bauturile carbogazoase iti pot pune in pericol cantitatea de calciu din oase. Un studiu al Unveristatii Tufts din SUA, publicat in 2007, arata ca femeile care beau mai mult de trei bauturi cola pe zi aveau o densitatea osoasa mai mica in zona soldurilor, in comparatie cu cele care beau altfel de bauturi carbogazoaze. Motivul este continutul de acid fosforic pe care il au bauturile de tip cola si care cauzeaza aciditate mai mare in sange. Pentru a mentine echilibru, organismul fura din calciul din oase pentru a compensa aciditatea.
Riscul aparitiei diabetului
Diabetul, obezitatea si zaharul merg mana in mana, asa ca nu e de mirare ca un consum mare de sucuri dulci este asociat cu aceasta boala. Un studiu publicat in 2011 de Societatea Americana de Nutritie arata ca bauturile dulci cresc rezistenta la insulina, un semn care prevesteste aparitia diabetului.
Dantura cu probleme
Pentru ca intotdeauna s-a pus accent pe obezitatea cauzata de sucuri, problema cariilor e de multe ori trecuta cu vederea. Dar, in 2004, cercetatorii de la Universitatea Maryland Baltimore au aratat ca nu numai indulcitorii, dar si acidul pe care il contin bauturile carbogazoase pot fi factori agresivi asupra danturii erodand smaltul tintilor.
Nu spunem ca ocazional, un suc rece poate sa iti faca rau. Problema e cand intreci masura si cand o sigura doza se transforma in cativa litri pe zi. Daca bulele acidulate sunt placerea pe care o cauti, atunci treci pe apa minerala. Daca gustul dulce e cel care ti-a dat dependenata, atunci incearca variante naturale de suc sau un cocktail fara alcool.