Un vin de desert de calitate se obtine greu. Metoda originala de obtinere a vinului de desert se numeste Icewine – si presupune ca strugurii sa se pastreze in vita de vie, unde ingheata peste iarna, iar apoi sunt folositi pentru vin. Mai exact, apa continuta in bobul de strugure devine gheata, iar din pulpa de strugure ramasa se face un vin foarte concentrat si dulce.
In regiunile in care acest lucru este dificil, in special din cauza daunatorilor traditionali, pasari, rozatoare, se alege metoda Schilfwein.
Ce presupune metoda Schilfwein
Metoda Schilfwein este folosita cel mai mult in Germania si Austria, iar singurii din Romania care o folosesc in acest moment sunt cei de la Liliac, care au investit circa 50.000 de euro pentru constructia tunelelor si produc astfel vinul "Nectar de Transilvania". Ei ne-au si explicat si ce presupune aceasta metoda.
Strugurii se culeg manual la sfarsitul perioadei traditionale de recoltare, apoi se selecteaza cei sanatosi si se aseaza pe un pat de paie dispuse in tunele acoperite, ca un solar. In acest mediu se pastreaza strugurii pe toata perioada iernii (aproximativ 5 luni) si periodic se intervine manual pentru indepartarea boabelor care pot mucegai. In aceste tunele, se mentine o ventilatie constanta. Apoi, dupa trecerea inghetului, strugurii se preseaza. In acel moment strugurii deshidratati ajung la o acumulare de zahar de cca 350-360 grame pe litru.
Unul din motivele pentru care multe crame evita aceasta metoda este pentru ca, pe langa efortul mare care trebuie depus, randamentul este unul scazut - dupa presare raman circa 20% din cantitatea obtinuta dupa recoltare.
Apoi, fermentatia incepe lent in tancuri cu control de temperatura urmand ca dupa fermentare sa fie mentinut in baricuri de stejar mediu arse pana la momentul imbutelierii. Vinul obtinut are o concentratie de cca 160-170 grame de zahar residual si circa 10-11 grade alcoolice.
Prin metoda Icewine se fac vinuri de desert la mai multe crame, in special moldovenesti: Purcari (Ice Wine Purcari), Cricova (Zeus Eiswein si Tatius Eiswine), Chateau Vartely (Ice wine Muscat Ottonel si Ice wine Riesling).