Sistemul imunitar e responsabil pentru sanatatea noastra. Este prima linie defensiva a organismului impotriva bacteriilor si virusilor. Alimentatia corecta si miscarea il ajuta sa ramana puternic si sa ne protejeze de boli. Il poti stimula, insa, si cu ceaiuri din plante care sa ajute sistemul imunitar sa functioneze perfect. Inainte sa faci cure de ceaiuri este bine, totusi, sa vorbesti si cu medicul tau pentru a fii sigur(a) ca infuziile din plante iti vor face bine. Unele pot avea si reactii adverse.
Ceai verde
Chinezii il folosesc in scopuri medicinale de mai bine de 4.000 de ani si stiu ca este bogat in antioxidanti care ajuta la cresterea rezistentei sistemului imunitar. Asta pentru ca antioxidantii pe care ii contine (polifenoli, catechine si flaovonide) lupta impotriva radicalilor liberi, cauzati de poluare, stres sau factori chimici si care ne distrug celulele. Ori una din conditiile esentiale pentru a avea un sistem imunitar bun este sa avem celulele functionale la capacitate maxima. Ca sa profiti de toti antioxidantii pe care ii are ceaiul verde poti bea o infuzie de Matcha (pudra de ceai verde concentrata).
Ceai de musetel
Poti reveni la obiceiul bunicii care isi facea o infuzie din flori de musetel culese de pe camp si uscate cu grija in camere racoroase. Musetelul are o istoire lunga de binefacator pentru cei care au probleme cu somnul si cu stresul, dar e bun si pentru sistemul imunitar. Compusii din ceaiul de musetel pot stimula organismul sa produca mai multe limfocite B si celule macrofage care sunt, de fapt, celule albe din sange ce distrug bacteriile, virusii si fungii. Bea, insa, cu masura ceai de musetel pentru ca poate sa cauzeze si stari de greata.
Ceai de ginseng
Ginsengul era mentionat pentru prima data ca planta medicinala intr-un manual chinez scris in urma cu 5.000 de ani. Vechii vraci chinezi credeau ca ginsengul poate sa prelungeasca durata vietii. Nu bagam mana in foc ca aceasta planta te va face sa traiesti mai mult, dar cu siguranta te va putea tine mai sanataos pentru ca stimuleaza producerea de celule albe din sange, dar si pe cea de interferon natural in organism. Acesta din urma are rolul de a apara organismul atat impotriva infectiilor, cat si impotriva diferitelor tipuri de cancer. Desi sunt rare efectele adverse, ginsengul poate cauza ocazional si insomnie.