Alegerea cafelei perfecte poate fi uneori inselatoare chiar si pentru cei mai fini cunoscatori ai aromelor. Cei mai priceputi baristas au venit cu atat de multe idei proaspete incat e greu sa alegi din listele cafenelelor. Uneori, pentru neinitiati e greu sa se decida si intre un “latte” si un “cappuccino”, pentru ca pana la urma, spuma de lapte de deasupra te poate pacali ca aspect.

Diferenta intre diversele tipuri de bauturi pe baza de cafea si numele lor este usoara daca stii cum sunt facute, cat de mult lapte este pus in ele si cum sunt servite. Noi te ajutam cu un ghid al celor mai cerute feluri in cafenele, astfel incat data viitoare cand iesi la o cafea sa nu mai sovai in fata meniului.

Espresso

Nu te insela sa crezi ca acesta este numele unei cafele venita din Brazilia sau Africa. De fapt, numele vine de la masinaria in care se prepara. Boabele de cafea macinate fin sunt supuse unei presiuni de 9 bari si primesc o doza de apa fierbinte. Impreuna, cele doua ingrediente extrag o cantitate mica de cafea densa si plina de aroma. De aceea un espresso adevarat vine in cescute mici de tot. Iar espresso lung cu lapte, asa cum cerem noi, este o inventie romaneasca. Afara este cunoscut sub numele de Americano, adica un espresso la care se adauga putina apa pentru a fi diluat. Gustul sau aduce cu o cafea facuta la filtru. In general se pot adauga pana la 200ml de apa si este servit in varianata “neagra” fara lapte.

Cappuccino

Este o bautura pe baza de espresso, iubita de italieni, care contine o parte espresso, o parte lapte fierbinte si o parte spuma de lapte. Daca este facut ca la carte, atunci fiecare gura de cappuccino ar trebui sa aiba cantitati egale de cafea, lapte si spuma. Un cappuccino perfect nu este mai mare de 150ml, desi adeseori il primesti in cesti mai mari de 250ml. In Italia nu este baut niciodata dupa o masa sau dupa ora 11. Este o bautura pentru dimineata.

Latte

Tot italienii sunt parintii acestei bauturi. Este facuta tot pe baza unui espresso, in care vei gasi doua parti lapte fierbinte si o parte cafea. Este servit in cesti de 200ml si pentru ca are mai mult lapte este o bautura perfecta pentru cei care nu cauta neaparat traia cofeinei.

Macchiato

Aproape toate cafelele bune pornesc de la acelasi shot de espresso. Macchiato este o varinata care pastreaza taria cafelei, dar adauga deasupra o spuma matasoasa de lapte, care sa taie din intensitatea aromei de cafea. Numele sau inseamna in traducere “marcat” si se refera la lingurita de spuma de lapte care este adaugata deasupra licorii puternice si aromate.

Café au Lait

O inventie frantuzeasca facuta din cafea tare la filtru si lapte caldut, dar nu fiert ca in cazul varinatelor de mai sus, in parti egale.

Cafea rece

Daca ceri asa ceva, asigura-te ca vei primi o cafea suficient de tare. Metoda cea mai populara de a pregati cafea rece este turnarea de cafea fierbinte peste cuburi de gheata. Este, insa, nevoie de o cafea tare pentru ca atunci cand gheata se topeste sa nu te trezesti cu o licoare mult prea diluata.

Cafea “oparita”

Este metoda pe care multi o practica si in ibricul de acasa cand se toarna apa fierbinte peste cafeaua macinata si apoi se filtreaza pentru a obtine o cafea buna, cu suficienta cofeina ca sa iti dea energie dimineata.

Mocha

E un deliciu si poate fi servit in loc de desert. Este o cafea cu gust de ciocolata pentru ca se face din combinarea unui shot de espresso cu putina cacao amestecata cu lapte fierbinte. In Torino ai putea sa ceri si un “bicerin” care este o combinatie de espresso, crema de ciocolata cu alune si frisca, servita in pahare cu picior, nu in ceasca.