Cum se prepara ceaiul Rooibos?
Ceaiul Rooibos nu ar trebui infuzat mai mult de 5 minute pentru a elibera aromele, atioxidantii si mineralele din el. Daca uiti de el in cana mai mult de 10 minute, asta va creste cantitatea de antioxidanti cu 30%. Partea buna e ca Rooibos contine foarte putini tanini ceea ce inseamna ca nu va capata un gust amar dupa ce se raceste sau atunci cand il reincalzesti.
Culoarea de un rosu vibrant se formeaza natural dupa recoltare in timpul procesului de fermetantre (oxidare) ce are loc datorita enzimelor naturale din planta.
Ceaiul rosu – o bautura cu vechime
Pentru triburile din Muntii Cederberg din Africa de Sud, in zonele unde creste Rooibos, acest ceai este o bautura veche de cand lumea. Europenii l-au descoperit in 1772, dupa ce botanistul Carl Peter Thunberg l-a mentionat in lucrarile sale. La putin timp dupa aceea colonistii olandezi au inceput sa il cultive in locul ceaiului negru, foarte scump la acea vreme.
Dupa o lunga perioada in care a cazut in uitare, ceaiul rosu a revenit in tendinte in anii ’60, dupa ce o sud-africana, Annique Theron, a descoperit ca Rooibos putea calma colicii bebelusului ei. S-a documentat despre efectele benefice ale acestui ceai si in 1970 a publicat o carte numita “Alergiile: O descoperire uimitoare”, prin care Roooibos devenea un ceai cunoscut in toata lumea. In 1984 japonezii au mizat pe proprietatile lui si l-au promovat ca pe un produs impotriva imbatranirii.
Ceaiul rosu – un ceai sanatos
In medicina naturista acest ceai este considerat un remediu potrivit pentru alergii, insomnii, dureri de cap si probleme digestive. Desi multe din aceste efecte nu au fost dovedite prin studii clinice, cercetatorii au stabilit totusi ca Rooibos este de ajutor in stimularea producerii de anticorpi. Un studiu facut in 2005 scotea la iveala si faptul ca Rooibos poate proteja impotriva dezvoltarii leziunilor asociate cancerului de piele. In plus, un studiu al Universitatii Peninsulei Cape (Africa de Sud) descoperea, in 2008, ca Rooibos protejeaza impotriva imflamatiilor asociate cu bolile de inima.
Pentru cei care tin cont de continutul de cofeina din ceaiuri Rooibos este perfect pentru ca nu contine aceasta substanta. In plus, aroma lui dulceaga nu necesita un adaos de zahar sau miere, asa ca e perfect si pentru diete.
Rooibos pentru o piele frumaosa
Ceaiul rosu contine o multime de antioxidanti si flavonoide care ajuta controlarea radicalilor liberi din organism. Acestia sunt vinovati pentru imbatranirea prematura a pielii. Ca sa iti mentii tenul frumos poti sa bei ceai rosu, dar poti sa il aplici direct pe piele pentru a trata acneea, arsurile solare sau eczemele.
In bucatarie frunzele de Rooibos pot fi folosite la marinarea si fragezirea carnurilor, in deserturi, si in creme, iar ceaiul de Rooibos poate fi un substitut pentru apa in supe sau tocanite.