Un ceai cald e o binecuvantare intr-o zi rece de iarna, iar vara cateva cuburi de gheata il transforma intr-o bautura buna pe canicula. Dar recunoaste ca nu te-ai fi gandit ca poti sa il presari deasupra fripturii, in orez sau in prajituri. Noi iti aratam cand si cum sa il folosesti.
Condiment pentru fripturi la cuptor
Foloseste ceai Oolong pentru fripturi de porc. Amesteca-l intr-un mojar cu piper alb si condimenteaza cu el carnea. Vei avea astfel o aroma asiatica intr-un fel de mancare obisnuit.
Poti folosi si pudra de ceai verde pentru a condimenta friptura inainte sa o pui pe gratar, iar daca gatesti peste, poti folosi un amestec de frunze de ceai verde si Oolong pentru a umple pestele inainte sa il pui la cuptor.
Condiment pentru marinade
Nu mai arunca frunzele de ceai Earl Grey care raman in ceainic. Foloseste-le acum la marinarea carnii de pui sau a branzei tofu si surprinde pe toata lumea cu noua aroma. Si fructele de mare se pot marina in ceai pentru a indeparta mirosul specific de apa de mare.
Condiment pentru fragezirea carnurilor
Ca sa obtii acele fripturi care ti se topesc in gura foloseste ceai Rooibos atunci cand pregatesti carnea.
Planta aromatica in mancaruri
Atunci cand vrei sa faci o garnitura speciala cu orez sau legume foloseste ceaiuri de plante pe care sa le adaugi in timpul fierberii. Sunt indicate ceaiul de iasomie sau ceaiul Oolong.
Poti inlocui complet apa in care fierbi alimentele cu ceai. In acest caz poti incerca oua fierte in apa cu ceai verde pentru un mic dejun special. In sosuri si dressinguri se poate folosi pudra de ceai verde, iar ceaiul verde chinezesc ramas in ceainic dupa infuzare se poate folosi atunci cand calesti legume sau carne.
Ingredient pentru prajituri
Esti obisnuit sa il bei alaturi de un desert, dar trebuie sa incerci macar o data sa il folosesti in compozitia pentru prajituri. Poti sa faci un sorbet cu ceai verde, briose cu ceai Earl Grey , trufe de ciocolata cu ceai de iasomie, fructe posate cu ceai Oolong indulcit cu miere sau bezele cu matcha (pudra de ceai verde).
Verdeata in salate sau omlete
Frunzele de ceai sunt comestibile, iar unele dintre ele au un gust mai bun atunci cand sunt folosite fara sa fie infuzate intr-un ceainic. De exemplu, ceaiul verde Gyokuro cultivat in Japonia are un gust placut de spanac. Asa ca nu te feri sa il folosesti in omlete sau in salate.
Ceaiul este folosit in bucatariile asiatice de mii de ani. Chinezii obisnuiesc sa umple pestele cu ceai Oolong inainte sa il puna la abur, sa afume carnea de rata cu frunze de ceai arse sau sa fiarba oua in apa de ceai. De cealalta parte, condimentele pe care noi obisnuim sa le folosim acum la mancaruri au fost de mii de ani folosite in ceaiuri. Astfel, cardamonul, scortisoara, piperul negru sau cuisoarele le vei gasi in ceaiurile indiene.
Daca vrei sa folosesti ceaiurile pentru a condimenta mancarurile nu trebuie sa le infuzezi in acelasi fel ca atunci cand pregatesti ceaiul. Cel mai simplu e sa torni apa rece deasupra frunzelor de ceai si sa le lasi asa la temperatura camerei timp de 20-30 de minute. Desi ar fi mult mai usor sa folosesti frunzele ramase dupa ce ai baut ceaiul acestea vor avea o aroma prea puternica si uneori prea amara pentru mancare.