Pentru mesele cu toata familia, pentru picnicuri, pentru cei care sunt soferii de serviciu sau pentru intalniri lejere de weekend, nimic nu merge mai bine langa o mancare buna decat un pahar de bautura. De data asta iti propuenm cateva variante nealcoolizate, dar extrem de aratoase, pe care sa le incerci in locul sucurilor cumparate, a limonadelor sau a siropului clasic cu apa minerala.
Racoare la pahar - bautura acidulata cu rozmarin si citrice
Este o varianta cu zero alcool pentru un cocktail mimosa pe baza de sampanie. E potrivita la un brunch sau intr-o dupa amiaza insorita. Si bineinteles ca pentru cei care vor senzatii tari poate primi si un strop de votca.
Ingrediente (pentru 10-12 portii):
- 2 lamai
- 2 portocale
- 4 bete de rozmarin proaspat
- 150g zahar
- 85g miere
- gheata
- apa minerala
- rozmarin si lamaie pentru decor (optional)
Curata fasii subtiri din coaja de la o lamaie. Stoarce lamaile si portocalele astfel incat sa obtii in jur de 250 ml de suc.
Amesteca coaja de la lamaie cu sucul, zaharul, rozmarinul si mierea intr-o tigaie mic la foc mic. Lasa-le sa fiarba un minut amestecand continuu pentru a dizolva zaharul. Opreste focul si lasa amestecul sa se raceasca 10 minute. Strecoara-l si lasa siropul format sa se raceasca de tot.
Pentru servire pune in pahare inalte gheata pana la jumatate, adauga 2-3 linguri din sirop si completeaza cu apa minerala. Decoreaza cu frunze de rozmarin si felii de lamaie.
Sursa reteta si foto: The Kitchn
Fantezie in rosu - suc acidulat cu grepfrut si rodii
Este o bautura care va atrage atentia nu numai prin culoare, ci si prin gustul sau perfect echilibrat intre dulce si amar. Pana si copiii o vor indragi. Daca nu te descurci sa storci rodiile poti cumpara si suc de rodie de la magazin. Efectul va fi acelasi.
Ingrediente (pentru 6 portii):
- 120 ml suc de grepfrut roz sau rosu (de la 1 grepfrut mic)
- 120 ml suc de rodii ( de la 1 rodie medie)
- 200g zahar
- 2 bucati anason stelat
- gheata
- apa minerala
- seminte de rodie pentru decor (optional)
Pune la fiert, pe foc mediu, sucul de grepfrut, rodie, zaharul si anasonul. Fierbe-le un minut, amestecand constant. Lasa siropul sa se raceasca timp de 30 de minute, apoi strecoara-l.
Pentru servire pune in pahare gheata, 3 linguri de sirop si apa minerala. Amesteca bine si decoreaza cu seminte de rodie.
Sursa reteta si foto: The Kitchn
O altfel de limonada
Daca limonada obisnuita ti se pare prea dulce si siropoasa, incearca aceasta reteta cu aroma de lime si note de rozmarin.
Ingrediente (pentru 8 portii):
- 230 ml suc de lime (de la 6 limes)
- 150g zahar
- coaja de 2 limes
- 2 fire rozmarin proaspat
- 1,2 litri apa minerala rece
Pune sucul de lime si zaharul intr-o craticioara la foc mic, amestecand continuu si lasa siropul sa fiarba pana cand zaharul de dizolva. Adauga cojile de lime si rozmarinul si mai lasa pe foc inca un minut. Acopera craticioara si lasa-o la frigider peste noapte.
Strecoara siropul si amesteca-l cu apa minerala rece intr-o sticla cu capac. Daca mai simti nevoia, adauga zahar sau apa, dupa caz. Serveste cu gheata decorat cu o crenguta de rozmarin.
Sursa reteta si foto: The Kitchn