Yuzu, cunoscut și sub denumirea de grepfrut japonez, este fructul care a câștigat popularitate în întreaga lume!
Yuzu (Citrus junos) este un arbust mic sau copac acoperit cu spini mari. Botaniștii îl clasifică în familia Rutaceae. Originile fructului de yuzu au început în China. Ulterior, Yuzu a fost introdus în Japonia, în timpul dinastiei Tang, unde a fost folosit în scopuri medicinale, dar și ca ingredient culinar.
Citricul asiatic reprezintă un hibrid de mandarin acru și ichang papeda. Fructul yuzu este un fruct asemănător cu un grapefruit mic, cu o coajă încrețită de culoare galbenă sau verde și o pulpă relativ uscată, foarte bogată în semințe. Este foarte acru și nu prea este folosit pentru consumul direct (și din cauza semințelor). Dar, este popular în bucătăria japoneză, chineză sau coreeană.
Arborele yuzu crește încet. Prima recoltă se obține la zece ani de la plantare. Pe de altă parte, se dezvoltă relativ bine în zonele reci, unde citricele mai sensibile nu ar putea să crească.
Fructul yuzu în bucătărie
Fructele sunt foarte aromate, o combinație extraordinară de lămâi, lime, grapefruit și lemongrass.Gustul este acrișor-amărui. Yuzu este folosit foarte mult în bucătăria japoneză la fel cum este folosită lămâia în bucătăria europeană. În Japonia, fructul yuzu se folosește pentru a asezona felurile de mâncare, în timp ce coaja sa se utilizează pe post de condiment.
Sucul și coaja de yuzu se pot încorpora într-o varietate de rețete. Bucătarii aleg să folosească fructele yuzu în cocktail-uri, sushi, ramen, orez, sosuri, oțet și deserturi, cum ar fi sorbetul, marmelada, gemuri, siropuri sau diverse tarte. Din coaja fructului se poate face ulei, iar ceaiurile yuzu sunt foarte sănătoase și gustoase.
Profilul acru al fructului Yuzu poate fi echilibrat cu o varietate de ingrediente interesante, precum ghimbir dulce, miere, igname și cereale; legume de mare sărate și sos de soia; matcha și verdeață; fructe de mare și ciuperci.
În Coreea, unde se numește yuja, coaja tăiată în felii subțiri este folosită împreună cu zahăr și miere de albine pentru preparea de dulceață. Yujacha, ceaiul de yuja, se prepară din dulceața respectivă peste care se adaugă apă fierbinte. Este un remediu ideal pentru răceală.
Beneficiile fructelor yuzu
Citricele japoneze cu gust de lămâie, mandarină și grepfruit sunt foarte bogate în antioxidanți, ce luptă contra îmbătrânirii celulelor. Yuzu este o sursă bogată de compuși bioactivi, inclusiv flavonoizi, acid fenolic. Yuzu este, de asemenea, o sursă de vitamine (C), minerale și fibre. Vitamina C contribuie la menținerea și la întărirea sistemului imunitar. Coaja sa produce un parfum de citrice cu note florale.
S-a demonstrat că sucul, coaja și semințele fructelor au proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și antimicrobiene. Uleiul esențial de Yuzu este cunoscut și pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire. Este un remediu eficient atunci când avem mici traume (tăieturi, arsuri, zgârieturi), accelerând vindecarea rănilor și ajutând pielea să se refacă mai repede.
O baie fierbinte în care au fost scufundate câteva fructe yuzu protejează împotriva răcelilor, încălzește corpul și relaxează mintea. Sau câteva picături de ulei esențial de Yuzu, adăugate în apa de baie, induc o stare de calm, de relaxare.
Foto shutterstock.com