Ca să iasă însă perfectă și cu un gust desăvârșit orice gospodină trebuie să țină cont de câteva sfaturi foarte utile. Doar așa va rezista toată iarna. 

Nu orice varză este bună pentru murat 

Primul detaliu la care trebuie să acordăm atenție este tipul de varză. Nu orice varză este bună pentru murat. Aceasta trebuie să aibă frunza fină, subțire, căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, ferme și fără să fie atacate de dăunători.

De asemenea, nervurile trebuie să fie mici, pentru a fi ușor de rulat în ele umplutura pentru sarmale. 

Ca dimensiune, acestea trebuie să aibă cel mult 20 de centimetri în diametru şi nu mai puţin de 15 centimetri.

Cum se dezinfectează butoiul de varză 

Înainte de a pune varza la murat, butoiul trebuie neapărat dezinfectat. Cea mai bună soluție este bicarbonatul de sodiu cu apă fierbinte, aproximativ o lingură cu vârf de bicarbonat la un litru de apă. Acest amestec se la lasă două ore în butoi, apoi se clătește cu apă caldă și rece. 

Ce condimente se pun la varza murată 

La varza murată se pun șase ingrediente importante: varză, apă, sare, sfeclă roşie, busuioc şi mărar. Unele gospodine pun și hrean, însă se spune că acesta nu este indicat deoarece o întărește. 

Unele reţete includ şi hreanul, însă Gina Bradea nu recomandă un astfel de ingredient deoarece va întări varza şi o va face greu de utilizat la prepararea sarmalelor.

Cum se face saramura pentru varza murată 

Saramura se prepară cu foarte multă atenție, deoarece aceasta o va menține toată iarna. La 30 de grame de sare se pune 1 litru de apă rece. Dacă punem prea puțină sare există riscul ca varza sa nu se conserve bine. Bunicile puneau pe fundul butoiului busuioc pentru a preveni băloșirea. 

De asemenea, peste varza este bine să așezi o greutate, pentru ca aceasta să nu plutească deasupra saramurii. 

sursa foto: shutterstock.com