Cercetarea științifică privind îndulcitorii artificiali este imensă. Consumul lor a crescut exponențial și se confruntă cu o altă piață nu mai puțin puternică, cea a zahărului.
Organizația Mondială a Sănătății a precizat clar că este în favoarea alimentelor naturale și, prin urmare, recomandă să nu se folosească îndulcitori.
În mod ciudat, există studii care arată că înlocuitorii, cum ar fi zaharina, sucraloza, aspartamul sau eritritolul, că pot provoca și ele patologii.
Confirmă știința că îndulcitorii ajută la pierderea în greutate?
O echipă de cercetători de la Universitatea din Manitoba (Canada) a analizat peste 11.000 de studii publicate în ultimii ani. Dintre acestea, ei au decis să își concentreze activitatea pe o analiză a șapte studii clinice și 30 de studii pe termen lung.
Datele din studiile clinice au arătat că consumul de îndulcitori artificiali nu a dus la o pierdere semnificativă în greutate la cele peste 1.000 de persoane care au participat la cercetări. Înlocuitorii de zahăr nu au avut niciun impact asupra indicelui de masă corporală (IMC) al participanților.
Indicele de masă corporală este unul dintre instrumentele folosite pentru a determina dacă o persoană are o greutate adecvată. Acesta se calculează prin împărțirea greutății (în kilograme) la înălțimea (în metri) la pătrat. În cazul unui adult, dacă rezultatul este egal sau mai mare de 25, persoana este considerată supraponderală. Iar dacă este egal sau mai mare de 30, obezitate.
"Studiile clinice sunt considerate standardul pentru cercetarea medicală", explică Dr. Meghan Azad, care a condus studiul și este profesor la universitatea canadiană. Din acest motiv, datele au fost considerate suficient de importante pentru a analiza ce s-a întâmplat și în studiile pe termen lung.
Riscurile consumului de îndulcitori
Oamenii de știință au analizat date de la peste 400.000 de persoane care au participat la aceste 30 de studii și care au fost urmărite în medie timp de aproximativ 10 ani. Ceea ce au descoperit a fost că consumul de îndulcitori nu numai că nu a contribuit la pierderea în greutate, dar ar putea duce chiar la obezitate pe termen lung.
foto: shutterstock.com