"Reteta de mici (ca la Dedulesti): Un kilogram de carne tocata de porc, 250 grame de seu de oaie. O lingurita mica de bicarbonat, 10 catei de usturoi bine tocati sau presati, ienibahar si cimbru pisat, piper, cateva linguri de zeama de carne, sare dupa gust. Se toaca de carnea de 2 ori prin masina impreuna cu seul. 

Se adauga sarea, mirodeniile, usturoiul pisat, zeama de carne si bicarbonatul si se framanta totul cu mina timp de 15 minute adaugand putin cate putin 2 linguri de apa. Bine framantat trebuie sa fie deja ca o pasta. Castronul cu carnea framantata se tine 5-6 ore pe gheata (adica in frigider). Aproape de frigere se iau cu lingura din tocatura cantitati egale si se formeaza cu mana udata in apa cilindrii de mititei. Inainte de a fi asezati pe gratar se curata bine gratarul incins, cu o bucatica de seu de oaie.

 1. Gustul specific al micilor de la mama lor este dat de usturoi, seul si carnea de oaie!!! (in amestec cu cel de porc, mai putin de vita) 

2. Pentru ca micii sa nu se stringa pe gratar, sa fie mustosi si dupa ce s-au fript, pe linga faptul ca le trebuie bicarbonatul, pasta trebuie batuta, iar apa sau zeama de supa se adauga treptat. Batind pasta de mici, (dind cu ea de masa, de multe ori) inglobeaza mult mai multa apa decit amestecind-o pur si simplu (surprinzator, chiar doua cani de apa la un kg jumatate de carne). Este cel mai important secret al micilor. Mancati-i fierbinti, altfel se sleiesc. Cel mai bine merg cu bere.", a explicat un fost gratargiu pe un forum al pasionatilor de gastronomie.