Adăugarea de zahăr sau de alți aditivi în cafea, cum ar fi frișca, îndulcitor și chiar lapte condensat, este o practică foarte populară, dar care ar putea dăuna sănătății noastre. Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume, doar după apă.
Deși este foarte frecvent să punem zahăr în cafeaua noastră, unii experți în sănătate recomandă să nu folosim zahăr alb.
Nutriționistul Susana León spune: "Este ușor să reducem treptat consumul de zahăr adăugat până când palatul se obișnuiește cu gustul original al alimentelor și nu mai avem nevoie să îl adăugăm. Este vorba de a o face progresiv, încorporând din ce în ce mai puțin până când va fi complet eliminat", a declarat ea, potrivit cotidianului spaniol La Vanguardia.
Zahărul afectează memoria
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Georgia, consumul zilnic de băuturi zaharoase în timpul adolescenței afectează performanțele la sarcini de învățare și memorie la vârsta adultă. Acest lucru se datorează efectelor zahărului asupra anumitor bacterii din intestin.
Câte calorii are o cafea fără zahăr
Dacă bei o cană de 250 de mililitri de cafea aceasta îți aduce doar două calorii, dar acest lucru se schimbă complet dacă adaugi celebra frișcă și zahărul, care pot adăuga până la 100 de calorii în plus.
De asemenea, cafeaua poate afecta smalțul dinților, iar dacă adăugăm și zahăr, lucrurile se înrăutățes, deoarece ne face mai predispuși la carii, deoarece dinții noștri sunt sensibili și expuși după ce consumăm această băutură.
Ce beneficii are cafeaua pentru sănătate
Într-adevăr, cafeaua are multe beneficii pentru sănătate, atât timp cât este consumată cu atenție și nu se abuzează de ea, dar tot binele pe care îl poate face pentru corpul nostru se poate transforma în ceva nu atât de pozitiv dacă adăugăm zahăr în ea.
Cantitatea zilnică recomandată de zahăr este de puțin peste 25 de grame (aproximativ 6 lingurițe) pentru femei și 36 de grame (9 lingurițe) pentru bărbați, dar trebuie menționat că acesta se găsește și în alte alimente, cum ar fi fructele, și nu trebuie să le numărăm doar pe cele cu zaharuri rafinate și adăugate.