Cu toate acestea, păstrarea unui aliment în congelator nu înseamnă că îl putem lăsa acolo toată viața, cu atât mai puțin că îl putem congela și apoi dezgheța și recongela din nou.
În acest sens, trebuie luate o serie de măsuri de precauție și respectate procedurile adecvate atunci când se congelează alimente. Cel mai bine este să congelați alimentele în cantități mici și cât mai repede posibil. Iar în cazul în care doriți să congelați alimentele după ce le-ați gătit, trebuie să așteptați să se răcească înainte de a face acest lucru, deoarece introducerea alimentelor fierbinți în congelator poate avea un impact negativ asupra temperaturii altor alimente. În plus, alimentele nu ar trebui recongelate, deoarece congelarea repetată încurajează contaminarea.
Perioada de timp în care un anumit aliment poate rămâne în congelator depinde de tipul și mărimea acestuia:
- Carnea proaspătă poate fi păstrată în congelator între 4 și 12 luni.
- Hamburgeri și carne tocată de vită sau de pasăre pot fi păstrate timp de 3 până la 4 luni.
- Carnea proaspătă de pasăre (atât puii întregi, cât și curcanii) poate fi păstrată timp de 1 an, în timp ce carnea de pasăre tăiată poate fi păstrată până la 9 luni.
- Peștele alb poate fi păstrat timp de 4 până la 8 luni, în timp ce peștele gras poate fi păstrat timp de 2 până la 3 luni.
- Deși nu se recomandă congelarea fructelor de mare, cum ar fi crabul, homarul, scoicile și midiile vii, calmarul poate fi păstrat timp de până la 18 luni.
- Supele și tocănițele de legume sau de carne pot fi păstrate timp de 2 până la 3 luni.
- Resturile de mâncare au o perioadă de valabilitate de două până la 6 luni, în funcție de ingredientele pe care le conțin.