Este ușor să le confunzi, deoarece ambele băuturi există de zeci de ani și au devenit două dintre cele mai populare vinuri din lume.
Dar care este diferența dintre ele?
Asemănarea aspectului, a gustului și senzația rafinată produsă de bulele lor reci, sunt o diversiune derutantă pentru a le distinge, dar există un element cheie care vă va permite să identificați dacă aveți în mâini o sticlă de vin spumant sau de șampanie.
Pentru ca vinul sa devina spumant este nevoie ca acesta sa treaca prin doua fermentari. Astfel, are loc o prima fermentare asemanatoare cu cea a vinului obisnuit, si o a doua, prin care bautura retine dioxidul de carbon. Pentru aceasta, vinul este supus unei presiuni de pana la 6 bari, care impune si necesitatea imbutelierii vinului spumant in sticle foarte rezistente.
Cea de a doua fermentare a vinului se poate face prin mai multe metode. Este metoda prin care se obtine sampania si care presupune ca fermentarea sa aiba loc in sticla. Este metoda cea mai indelungata - dureaza mai mult de 1 an - si cea mai costisitoare de a obtine vin spumant, de unde si rafinamentul si prestigiul de care se bucura sampania.
Ce este șampania și cum se obține
Șampania este un vin spumant cu denumire de origine controlată (AOC), deoarece este produs încă din secolul al XVII-lea într-o regiune franceză numită Champagne. Această categorie conferă un fel de ierarhie, definind restricții stricte în ceea ce privește elaborarea unui vin. Prin urmare, atunci când Uniunea Europeană a cedat această proprietate de proveniență Franței, această țară a devenit singura care poate produce vin spumant sub denumirea de șampanie.
Cu alte cuvinte, un vin spumant poate fi șampanie, dar un vin spumant poate fi șampanie doar dacă este fabricat în Franța. Pe lângă aceasta, tipul de struguri care este folosit și care dă esența gustului acestei băuturi, precum și metoda de elaborare, sunt alte aspecte care disting aceste preparate aurii.
Pentru șampanie, cei mai frecvent utilizați struguri sunt Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay. În timp ce pentru vinul spumant se folosesc diferite tipuri de struguri, fără nicio limitare. În ambele cazuri, tipul de amestec, setul de proporții și procesul de carbonatare vor influența aspectele proprii ale vinului, cum ar fi aciditatea, bulele și prospețimea.
În ceea ce privește metoda de elaborare, pentru șampanie există una singură: după o recoltare foarte atentă, selectarea strugurilor și presarea lor, sucul de struguri este transformat în vin de bază, acest vin de bază trece printr-o a doua fermentație și apoi se odihnește timp de minimum 15 luni în propria sticlă. Acolo se naște propriul său proces natural de carbonatare.
Așadar... șampania și vinul spumant, deși se disting prin locul de producție și denumirea de origine, sunt și vor continua, fără îndoială, să fie o opțiune bună pentru a vă bucura de momentele de plăcere.
De ce nu ar trebui să agiți niciodată o șampanie înainte de a-i desface dopul
Un expert nu va agita niciodată o șampanie înainte de a o deschide. Se recomandă să îndreptați sticla la 45 de gradeși să aveți un șervețel de pânză între degetul mare și dop. Apoi răsuciți ușor sticla. Astfel, concentrația și savoarea băuturii vor rămâne în sticlă.