De ce te pișcă limba când mănânci ananas? Cum eviți acest efect 

Dacă vă place ananasul, probabil că ați experimentat senzația de înțepătură pe care acest fruct o produce în gură.

Acest lucru se datorează conținutului său de bromelaină, o enzimă care descompune proteinele de pe limbă, ceea ce provoacă pișcături. Din fericire, este posibil să evitați acest efect.

Bromelaina este un complex enzimatic care se remarcă prin activitatea sa proteolitică, cu alte cuvinte, prin capacitatea de a digera proteinele și de a le descompune în aminoacizi.

Aceasta nu este singura sa proprietate. Beneficiile acestei enzime în organism sunt de așa natură încât este comercializată chiar ca supliment alimentar în tratamentele unor boli precum bronșita, sinuzita, bolile cardiovasculare și tulburările tractului digestiv.

Această capacitate de a descompune proteinele este cea care generează înțepătura. Bromelaina din gură începe să descompună proteinele care se găsesc pe limbă.

În plus, pe măsură ce mâncați mai mult ananas, membrana mucoasă protectoare care vă căptușește limba și palatul se dizolvă, făcând această zonă mai sensibilă la aciditatea naturală a acestui fruct.

Ce trebuie să faci ca să eviți acest efect al ananasului?

Deoarece ananasul este delicios, iar fructul este, de asemenea, plin de vitamina C și de anumite minerale, poate că te-ar interesa să afli cum poți mânca ananas fără să simți acest efect pe limbă.

O modalitate simplă este să optezi pentru varianta conservată, deoarece astfel se reduce cantitatea de bromelaină, fără a altera ceilalți nutrienți. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că, în această formă, cantitatea de zaharuri și calorii va fi mai mare.

Deoarece bromelaina este concentrată în cantități mai mari în tulpină (partea centrală), puteți evita consumul acesteia pentru a minimiza impactul. O altă variantă pentru ca ananasul să nu fie neplăcut în gură este să îl gătești. Căldura alterează bromelaina, împiedicând-o să descompună proteinele de pe limbă și, astfel, să nu te usture.