Dar există câteva obiceiuri proaste care sunt ușor de preluat, dar greu de identificat. Cele mai multe dintre ele au același efect: strică prospețimea felului de mâncare, care este principalul său scop. Utilizarea incorectă a vinegretei este o greșeală frecventă, subliniază Charlotte Entraigues și Patrice Richard, Meilleurs Ouvriers de France Primeur 2018, în Le Figaro Madame.
Atunci când se prepară o salată, poate fi tentant să se toarne vinegreta în preparat pentru a economisi timp sau în credința că aromele vor pătrunde mai mult în legume. Dar acest lucru are un efect nociv. Ca și în cazul unei marinade, lăsând salata să se odihnească în ulei va avea un efect de "gătire". Frunzele se vor înmuia și își vor pierde crocantul și prospețimea.
Cand se asezonaza salata
"Ideal este să asezonăm în ultimul moment, chiar înainte de a servi, pentru ca salata să rămână proaspătă cât mai mult timp", explică Charlotte Entraigues.
Trebuie așadar să așteptați până în ultimul moment pentru a adăuga vinegreta, "momentul cel mai oportun pentru a adăuga preparatul, deoarece astfel se va păstra toată crocanta", susține Patrice Richard. Deși păstrarea salatelor neasezonate într-un loc răcoros le va prelungi durata de păstrare, nu va fi suficientă pentru a le proteja dacă dressingul a fost deja adăugat.
Alte practici pot avea un efect similar. De exemplu, tăierea salatei cu un cuțit va determina oxidarea mai rapidă a acesteia decât simpla rupere a frunzelor cu mâna. Spălarea atentă cu apă, sau chiar cu oțet alb pentru a îndepărta eventualele insecte, și uscarea vor asigura, de asemenea, o salata crocantă și frumoasă.
sursa foto: shutterstock.com