De asemenea, organismul uman poate suporta până la 1mg de aluminiu pe kg/corp, fără să aibă efecte nocive asupra sănătății.
Oamenii de știință au descoperit de asemenea că folosirea foliei de aluminiu pentru prepararea alimentelor poate duce la apariția osteoporozei, dar crește și riscul de Alzheimer.
Potrivit studiilor realizate, prepararea alimentelor în folie sau în vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade prezinta un risc mult mai mare pentru sănătate, deoarece transferul particulelor de aluminiu către aluminiu este extrem de mare. De exemplu, în cazul cărnii roșii, transferul este de 378%, iar în cazul cărnii de pasăre transferul este de 215%.
Ce alimente sunt periculoase dacă le prepari în folie de aluminiu
Pe lângă carne, alimentele acide, precum roșiile, lămâile, oțetul, preiau cele mai multe particule din foliile de aluminiu. În cazul roșiilor, transferul este de 3-6mg/100g.
”Cu toate că studiile nu arată un risc între folosirea foliei de aluminiu și problemele de sănătate, studii din 2006 și 2018 arată că aluminiul intră în mâncare, mai ales carne sau în alimentele acide. Dacă gătești la peste 200 de grade Celsius sau cu ustensile care vin în contact cu alte metale, riscurile sunt și mai mari.
E mai sigur să gătim în vase termoizolante sau cu hârtie pergament. Folia de aluminiu e nocivă și dacă o aplicăm peste alimentele acide sau peste carne în frigider și rămâne în contact cu ele câteva zile”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist.