Există câteva trucuri gastronomice care se transmit din generație în generație, astfel încât copiii să nu piardă rețetele minunate pe care le găteau mamele lor. Dar, în același timp, există și obiceiuri culinare care se desfășoară fără obiecții, dar care nu au niciun sens, cel puțin din punct de vedere culinar.
Unul dintre acestea este adăugarea de ulei la gătitul pastelor, lucru pe care (aproape) toată lumea l-a făcut la un moment dat. Bucătarul-șef Dabiz Muñoz a explicat adevăratul motiv pentru care se adaugă un strop de ulei în apă atunci când se gătesc pastele și nu este vorba despre a împiedica lipirea lor.
Potrivit lui Dabiz Muñoz, "uleiul de măsline nu este pentru ca pastele să nu se lipească între ele, așa cum crede toată lumea. Uleiul de măsline este pentru ca, atunci când pui pastele la fiert și se formează spumă, apa să nu iasă din oală. Acest lucru va ajuta la crearea unei mici pelicule deasupra apei și pastele se vor găti fără ca apa să se reverse.