Cartofii furnizează fier, calciu, fosfor și vitamina C. Sunt, de asemenea, o sursă bună de carbohidrați, așa că ne dau multă energie, dar numai atunci când sunt în stare bună.
În cazul în care cartofii devin verzi, trebuie să fiți foarte atenți, deoarece Organizația Spaniolă a Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) a raportat că devin un aliment toxic.
Pe lângă faptul că trebuie să gătiți cartofii la temperatura optimă, ar trebui să verificați în detaliu starea lor înainte de a-i include în mâncăruri. Potrivit OCU din Spania, culoarea verzuie a cartofilor indică prezența solaninei, un glicoalcaloid care poate duce la probleme de sănătate.
Această afirmație se bazează pe activitatea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a evaluat pericolele pe care le prezintă această substanță toxică naturală, care are proprietăți fungicide și pesticide.
Se pare că glicoalcaloizii din cartofi au fost asociați cu greața, vărsăturile și diareea și ating concentrații toxice mai mari la sugari.
Țineți cont de acest lucru și, pentru orice eventualitate, îndepărtați petele verzi de pe cartof înainte de a-l găti.