”Mulți dintre voi ați postat despre îmbunătățirea designului de cocktail. Mulțumim! Țineți minte - nu suntem o berărie mare, dar suntem profesioniști! Nu doar o teorie - mulți dintre noi am trecut prin proteste de stradă sângeroase din 2014, care l-au răsturnat pe fostul președinte care acum se ascunde în Rusia. Antrenamentul dă roade!”, se anunță într-o postare pe Facebook.
Ucrainenii, militari și civili, lucrează cot la cot pentru a ține piept rușilor.La intrările în localitățile vizate de ruși ridică baricade din saci cu nisip și cauciucuri.
De asemenea, pregătesc cocktail-uri Molotov pentru inamici.Ucrainenii îi așteaptă pe soldații ruși cu cocktail-uri Molotov.
Local residents prepare Molotov cocktails in Uzhhorod, Ukraine, on February 27.
— Young Khor ???????? ???????? (@YongKhor1) February 28, 2022
-Serhii Hudak/Reuters pic.twitter.com/WudALdo2EW
Atenție! Deși sunt eficiente pentru a insufla frică în ținte, cocktail-urile Molotov prezintă un risc semnificativ pentru persoana care le folosește.
Cum se prepară un „cocktail Molotov”?
Cocktail Molotov se prepară foarte simplu. E nevoie doar de câteva ingrediente. Cocktailul Molotov este cunoscut și sub numele de bombă pe benzină, bombă cu alcool, bombă de sticlă, grenadă săracului sau pur și simplu Molotov.
Cea mai simplă formă a dispozitivului constă dintr-o sticlă cu dop, umplută cu un lichid combustibil, cum ar fi benzină sau alcool de înaltă rezistență , cu o cârpă îmbibată cu combustibil înfundată în gâtul sticlei. Dopul separă combustibilul de partea cârpei care acționează ca o siguranță. Pentru a folosi un cocktail Molotov, cârpa este aprinsă și sticla este aruncată împotriva unui vehicul sau a unei fortificații. Sticla se sparge, pulverizând combustibil în aer. Vaporii și picăturile sunt aprinse de flacără, producând o minge de foc și apoi un foc aprins, care consumă restul de combustibil.
Molotov, Dnipro, Ucraina pic.twitter.com/5FLLssCpLy
— francesca mannocchi (@mannocchia) February 27, 2022
Reţetă de cocktail Molotov
Cocktail Molotov este o bombă incendiară artizanală, un amestec de anumite produse inflamabile (ex. benzină) cu ulei de motor și un recipient de sticlă.
În modelele clasice, o cârpă sau bucată de pânză așezată în locul dopului servește de fitil. Se aprinde fitilul și se lansează. La spargerea sticlei se împrăștie conținutul care intră în contact cu flacara fitilului și se incendiază. Uleiul de motor face ca benzina să se lipească de orice suprafață.
Cocktailul de impact în loc de fitil folosește acid sulfuric și potasiu. Lansând bomba, sticla se sparge și acidul întră în contact cu potasiul generând o puternică reacție exotermică (urcare bruscă de temperatură), care face să inflameze combustibilul. În plus pe lângă daunele provocate de foc, trebuie să adăugăm și efectul coroziv al acidului. Altă caracteristică a bombei cu acid în înfruntări nocturne nu arată poziția aruncătorului.
Originea cocktailului Molotov
A fost folosit în timpul Războiului civil spaniol 1936-1939, dar denumirea provine de la utilizarea lui în Războiul Ruso-Finlandez, pe atunci Viaceslav Molotov (ministru de externe a Uniunii Sovietice) anunța prin intermediul radioului populația finlandeză, că armata rusă nu bombardează ci trimite alimente; finlandezii au răspuns în felul următor "dacă Molotov pune mâncarea, noi vom pune cocktailurile".
Această armă era utilizată ca armă antitanc și avea un efect demoralizator pentru inamic. S-au folosit în general în conflicte urbane, datorită ușurinței de fabricare și costului scăzut. De asemenea se folosește în diverse proteste violente la mitinguri în confruntările cu poliția.
Foto Facebook