Dacă ești însă novice în prepararea sarmelelor și vrei totuși să îți impresionezi invitații în rândurile următoare îți vom explica pas cu pas cum trebuie învelite sarmalele ca să nu se desfacă la fiert. 

- inainte de a desface frunzele, trebuie să guști mai întăi varza. Dacă acestea este prea acră sau prea sărată, este indicat să o lași 30 de minute în apă rece

- folosim numai părțile fine ale frunzelor de varză. Acestea nu trebuie să fie rupte și să nu aibă nervuri groase 

- în foaie de varză se pune o lingură de compoziție 

- pentru ca sarmalele să nu se desfacă în timpul fierberii, există doua metode de împachetare: cea mai ușoară este să pui compoziție la un capăt și să aduci marginile laterale spre interior și să rulezi până la capăt. Cea de-a doua variantă prespune să pui compoziția la capătul foii de varză și să rulezi până la capăt apoi să duci lateralele spre interior. 

- după ce le împăturești, sarmalele se pun în oală puțin înghesuite astfel încât să nu se desfacă la capete. 

Trucuri pentru sarmale gustoase și fragede 

În compoziția sarmalelor nu trebuie să lipsească grăsimea, în proporție de 25-30%. Pentru a da un gust deosebit sarmalelor, poți adăuga cartofi și morcovi dați pe răzătoare în proporție de 10%. 

Sarmalele vor ieși mai pufoase dacă fierbi orezul și ceapa cu câteva linguri de apă cu ulei. Condimentele care nu trebuie să lipsească din sarmale sunt cimbrul, piperul si boiaua dulce. 

Cât timp se fierb sarmalele 

Ca să iasă gustoase, sarmalele trebuie în primul rând fierte la foc mic. Timpul de gătire depinde și de tipul de carnea. Cele din carne de curcan fierb mai repede, în timp ce sarmalele din carne de vită sau porc au nevoie de un timp mai lung de gătire. 

Ideal ar fi să prepari sarmalele în vase de lut sau de fontă. În general, sarmalele în foi de varză murată se fierb în aproximativ două ore. Pentru un gust mai bun este nevoie să le bagi și la cuptor 20 de minute. 

foto: shutterstock.com